Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Postupke raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem treba ubrzati

Posted On Utorak, 28 studenoga 2023 14:51

U  Centru za razvoj i edukaciju Poličnik održan je  Kolegij mediteranske poljoprivrede posvećen problematici vezanoj uz raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. Kolegij je organizirala  Zadarska županija  u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, a razgovaralo se o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH  te  digitalizaciji raspolaganja tim zemljištem

Na Kolegiju je uz resornog pročelnika Daniela Segarića sudjelovala i  ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede Sandra Zokić sa suradnicima- načelnikom Sektora za poljoprivredno zemljište Igorom Miodragom i voditeljicom Službe za provedbu i kontrolu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države Silvijom Runje.

            “Neki su dobili zemlju pa je ne rade, drugi bi radili al' nikako do zemlje.”, čulo se na današnjem kolegiju. Problemi su brojni, ali u jednom se svi slažu – posao oko raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države treba ubrzati, pojednostavniti i kontrolirati. U tome bi trebao pomoći i današnji kolegij Mediteranske poljoprivrede s naglaskom upravo na državno zemljište.

Sve kreće od zemljišta. Ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede Sandra Zokić navodi kako je od 2018-te za zakup poljoprivrednog zemljišta bilo skoro 300 natječaja . Nada se da će digitalizacija dodatno olakšati i ubrzati posao:

“Aplikacija koju razvijamo i koja je u biti skoro gotova će omogućiti svima, i poljoprivrednicima i jedinicama lokalne samouprave, i u konačnici nama u Ministarstvu, da digitalno i brzo učitavamo podatke, dokumente i obrađujemo natječaje za zakup poljoprivrednoga zemljišta”, rekla je Sandra Zokić.

“U Zadarskoj županiji 14 je jedinica lokalne samouprave donijelo programe raspolaganja, 16 ih je u procesu donošenja, dok 4 jedinice lokalne samouprave nemaju poljoprivredno zemljište u vlasništvu države”,  naveo je pročelnik Daniel Segarić naglašavajući  kako ima problema u donošenju programa, objavi natječaja i nadzoru.

“Konkretno, u županiji vrlo često imamo upite za zakup, odnosno ljudi žele uzeti određenu površinu u zakup, a podataka nema ili su nedovoljno jasni i nisu dostupni”, rekao je Segarić te dodao kako senada da će digitalizacija pomoći da se cijeli posao ubrza i olakša.

 

 

 

 

Pročitano 338 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA