Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Postupke raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem treba ubrzati

Posted On Utorak, 28 studenoga 2023 14:51

U  Centru za razvoj i edukaciju Poličnik održan je  Kolegij mediteranske poljoprivrede posvećen problematici vezanoj uz raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. Kolegij je organizirala  Zadarska županija  u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, a razgovaralo se o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH  te  digitalizaciji raspolaganja tim zemljištem

Na Kolegiju je uz resornog pročelnika Daniela Segarića sudjelovala i  ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede Sandra Zokić sa suradnicima- načelnikom Sektora za poljoprivredno zemljište Igorom Miodragom i voditeljicom Službe za provedbu i kontrolu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države Silvijom Runje.

            “Neki su dobili zemlju pa je ne rade, drugi bi radili al' nikako do zemlje.”, čulo se na današnjem kolegiju. Problemi su brojni, ali u jednom se svi slažu – posao oko raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države treba ubrzati, pojednostavniti i kontrolirati. U tome bi trebao pomoći i današnji kolegij Mediteranske poljoprivrede s naglaskom upravo na državno zemljište.

Sve kreće od zemljišta. Ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede Sandra Zokić navodi kako je od 2018-te za zakup poljoprivrednog zemljišta bilo skoro 300 natječaja . Nada se da će digitalizacija dodatno olakšati i ubrzati posao:

“Aplikacija koju razvijamo i koja je u biti skoro gotova će omogućiti svima, i poljoprivrednicima i jedinicama lokalne samouprave, i u konačnici nama u Ministarstvu, da digitalno i brzo učitavamo podatke, dokumente i obrađujemo natječaje za zakup poljoprivrednoga zemljišta”, rekla je Sandra Zokić.

“U Zadarskoj županiji 14 je jedinica lokalne samouprave donijelo programe raspolaganja, 16 ih je u procesu donošenja, dok 4 jedinice lokalne samouprave nemaju poljoprivredno zemljište u vlasništvu države”,  naveo je pročelnik Daniel Segarić naglašavajući  kako ima problema u donošenju programa, objavi natječaja i nadzoru.

“Konkretno, u županiji vrlo često imamo upite za zakup, odnosno ljudi žele uzeti određenu površinu u zakup, a podataka nema ili su nedovoljno jasni i nisu dostupni”, rekao je Segarić te dodao kako senada da će digitalizacija pomoći da se cijeli posao ubrza i olakša.

 

 

 

 

Pročitano 360 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA