Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba „Umjetnost tapiserije; zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović

Posted On Ponedjeljak, 16 siječnja 2023 14:57

U Gradskom muzeju Vukovar- Dvorcu Eltz otvorena je izložba „Umjetnost tapiserije; zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović“. Izložba je organizirana u suradnji Gradskog muzeja Vukovar i Narodnog muzeja Zadar uz podršku Zadarske županije u cilju razvoja međužupanijske, međuinstitucionalne i međugradske suradnje na području muzejske djelatnosti s ciljem prezentiranja umjetničke baštine Zadarske županije. Otvaranju su nazočili pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije Ivan Šimunić, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, pročelnik UO za kulturu Grada Vukovara Josip Paloš i kustosica voditeljica Etnološkog odjela NMZ Zadar Marija Šarić-Ban.
Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović izdvaja se svojom vrijednošću i posebnošću umjetničkog izraza i tekstilnog umjetničkog rada. Vrijednost zbirke temelji se prije svega na činjenici da se radi o velikom objedinjenom opusu umjetnika, bračnog para Ane i Ivana Tomljanovića. Gostujućim izložbom u Vukovaru planiramo upoznati s njihovim djelom širu hrvatsku javnost.
Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija objedinjene u Zbirku tkanja i Tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Donacija sadrži 38 umjetničkih tapiserija. Izložbom u Gradskom muzeju Vukovar predstavljeno je 18 tapiserija iz navedene zbirke. Izložba je podijeljena u 4 tematske cjeline prema 4 faze umjetničkog stvaranja navedenih umjetnika u mediju umjetničke tapiserije. Prva faza Velebitika predstavlja prvu tematsku cjelinu: Geometrijska forma i apstrakcija kao polazište inspiriranu velebitskom prirodom, druga cjelina Realizam u prikazu grada Zadra i prirode, treća faza Kršćanska tematika i četvrta faza Portreti. Uz izložbu tapiserija prikazuje se i autorski film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića U traženju izgubljene baštine posvećen tkanju tapiserija.
Tapiserije iz donacije Tomljanović, predstavljaju unutar nacionalne baštine neizmjeran kulturno-umjetnički doprinos. Njihova prezentacija i promocija pridonosi valorizaciji tekstilne umjetničke tapiserije kao grane umjetnosti, koja se od devedesetih godina dvadesetog stoljeća sve značajne promiče kroz europske kulturne programe.
Izložbu Umjetnost tapiserije Narodni muzej Zadar posvećuje zadarskoj umjetnici, tapiseristici Ani Aniti Tomljanović-Šokčević preminuloj u Zadru 30. rujna 2022.

Pročitano 425 puta

Zadnje objave

siječnja 30, 2023

PROMO VIDEO PROJEKTA CUHaCHA

siječnja 23, 2023

Objava rezultata istraživanja: „Profil, ponašanje i zadovoljstvo turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji u 2022. godini“

Dana 20. siječnja 2023. godine u 10,00 sati u Velikoj vijećnici Zadarske županije…
siječnja 02, 2023

Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković Vice posjetili su Postaju granične policije…
siječnja 01, 2023

Županov novogodišnji posjet rodilištu - djevojčica prva beba rođena u 2023. godini 

Župan Božidar Longin sa suradnicima tradicionalno je prvoga dana nove godine posjetio…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA