Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba „Umjetnost tapiserije; zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović

Posted On Ponedjeljak, 16 siječnja 2023 14:57

U Gradskom muzeju Vukovar- Dvorcu Eltz otvorena je izložba „Umjetnost tapiserije; zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović“. Izložba je organizirana u suradnji Gradskog muzeja Vukovar i Narodnog muzeja Zadar uz podršku Zadarske županije u cilju razvoja međužupanijske, međuinstitucionalne i međugradske suradnje na području muzejske djelatnosti s ciljem prezentiranja umjetničke baštine Zadarske županije. Otvaranju su nazočili pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije Ivan Šimunić, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, pročelnik UO za kulturu Grada Vukovara Josip Paloš i kustosica voditeljica Etnološkog odjela NMZ Zadar Marija Šarić-Ban.
Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović izdvaja se svojom vrijednošću i posebnošću umjetničkog izraza i tekstilnog umjetničkog rada. Vrijednost zbirke temelji se prije svega na činjenici da se radi o velikom objedinjenom opusu umjetnika, bračnog para Ane i Ivana Tomljanovića. Gostujućim izložbom u Vukovaru planiramo upoznati s njihovim djelom širu hrvatsku javnost.
Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija objedinjene u Zbirku tkanja i Tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Donacija sadrži 38 umjetničkih tapiserija. Izložbom u Gradskom muzeju Vukovar predstavljeno je 18 tapiserija iz navedene zbirke. Izložba je podijeljena u 4 tematske cjeline prema 4 faze umjetničkog stvaranja navedenih umjetnika u mediju umjetničke tapiserije. Prva faza Velebitika predstavlja prvu tematsku cjelinu: Geometrijska forma i apstrakcija kao polazište inspiriranu velebitskom prirodom, druga cjelina Realizam u prikazu grada Zadra i prirode, treća faza Kršćanska tematika i četvrta faza Portreti. Uz izložbu tapiserija prikazuje se i autorski film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića U traženju izgubljene baštine posvećen tkanju tapiserija.
Tapiserije iz donacije Tomljanović, predstavljaju unutar nacionalne baštine neizmjeran kulturno-umjetnički doprinos. Njihova prezentacija i promocija pridonosi valorizaciji tekstilne umjetničke tapiserije kao grane umjetnosti, koja se od devedesetih godina dvadesetog stoljeća sve značajne promiče kroz europske kulturne programe.
Izložbu Umjetnost tapiserije Narodni muzej Zadar posvećuje zadarskoj umjetnici, tapiseristici Ani Aniti Tomljanović-Šokčević preminuloj u Zadru 30. rujna 2022.

Pročitano 748 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA