Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

PROJEKT TECHERA - nova tehnološka era u razvoju ribarstva na Jadranu

Posted On Utorak, 20 lipnja 2023 14:43

interreg

Tijekom 2022. godine pokrenut je inovativni projekt TECHERA, koji je imao za cilj poticanje tehnološke suradnje u području obrazovanja i napretka na temelju niza dosadašnjih programa. Projekt TECHERA sufinanciran je od strane Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. u sklopu Klastera 1 "Povezivanje s mora: rješenje temeljeno na podacima u gospodarstvu mora". Okupio je stručnjake iz Hrvatske i Italije s ciljem osiguravanja i unaprjeđenja tehnoloških kapaciteta u obrazovnom sektoru.

Projekt TECHERA započeo je 1. travnja 2022. godine nakon odobrenja Interreg programa suradnje Italija-Hrvatska. Partneri na projektu uključuju Alma Mater Studiorum - Sveučilište u Bologni kao vodećeg partnera, ASSAM, Jadransko-jonsku euroregiju, Općinu Ravenna, OGS - Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku, AGENCIJU REGIJE VENETO za inovacije u primarnom sektoru - Veneto Agricoltura, Zadarsku županiju te Ministarstvo poljoprivrede.

Na prvom projektnom sastanku održanom u Ravenni, partneri su predstavili projekt, definirali plan rada, kalendar aktivnosti i budućih projektnih događanja. Ova međunarodna suradnja omogućila je razmjenu znanja i iskustava te zajedničko razvijanje inovativnih pristupa ponajviše u obrazovanju.

TECHERA projekt imao je za cilj potaknuti interes i inovacije u obrazovanju i koristiti edukacijsku tehnologiju kao alat za unaprjeđenje procesa interesa učenja. Fokus projekta dao je osnove za početak rada na integraciji novih tehnologija u nastavu, razvoju vještina kod učitelja i učenika te stvaranju inovativnih edukacijskih sadržaja.

Projekt TECHERA rezultat je kapitalizacije šest projekata: ADRIREEF, FAIRSEA, ITACA, SUSHIDROP, PRIZEFISH i BLUE KEP, koji su testirali inovativne prakse i pristupe u ekonomiji gospodarstva.

Ulazni materijali projekta (npr. projektne ideje za 2021.-2027.) će se također usredotočiti na kružno gospodarstvo (npr. povrat vrijednosti iz otpada ili sprječavanje korištenja resursa u skladu s Akcijskim planom kružnog gospodarstva), klimatske promjene (smanjenje ugljičnog otiska flote i akvakulture) i sinergiju s programima financiranja HORIZON i LIFE (tema otpad i tema voda: upravljanje morskim i obalnim vodama). Projekt je namijenjen za ključne ciljne skupine uključujući relevantne dionike morskog gospodarstva na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Aktivnosti projekta TECHERA su zamišljene tako da se postigne najbolji prijenos ključnih pristupa iz implementiranog klastera te poveznica prepoznavanja za buduće projekte.

Ciljevi ovog projekta bili su mnogobrojni. Prvi je razviti međusektorski klaster za dijeljenje podataka, koristeći pristupe, modele i rezultate prethodnih projekata. Također, TECHERA želi doprinijeti pametnoj specijalizaciji i usvajanju naprednih tehnologija u sektoru ribarstva, potičući konkurentnost poduzeća. Promocija inovativnih karijernih putova u plavoj ekonomiji također je važan cilj projekta.

Pored obrazovnog okvira i u skladu s Plavim rastom, aktivnost provedbe treba prepoznati čimbenike utjecaja u proizvodnji i tržištu te dati preporuke za sljedeće programsko razdoblje ispunjavajući kriterije razvojnih programskih smjernica.

„Cilj aktivnosti je bio i opisati aktualnu problematiku kod ribarstva i s posebnim naglaskom kod akvakulture te se okrenuti u izazove razvoja, istraživanja u sklopu razvoja gospodarstva i financiranja. Jedna od ključnih smjernica Strategije koja će se usvojiti jest identificirati bitne teme i strategije koje su razmatrane u do sada ostvarenim projektima i koje bi se moglo ponovo razmotriti ili nadograditi“, istaknuo je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije.

Završna konferencija projekta TECHERA održana je u ponedjeljak, 19. lipnja 2023. godine u Dubrovniku. Na konferenciji su predstavljeni rezultati i postignuća projekta te su istaknute ključne inovacije u obrazovnom sektoru. Sudionici su imali priliku čuti o implementaciji obrazovnih informacija digitalnih u nastavu, razvoju vještina i stvaranju edukacijskih sadržaja prilagođenih različitim uzrastima i interesima učenika.

„TECHERA projekt predstavlja važan korak prema modernizaciji obrazovnog sustava i osnaživanju nastavnika i učenika u korištenju suvremenih tehnologija i pobuđivanju interesa za širinu mogućih ribarskih zanimanja. Očekuje se da će rezultati ovog projekta imati dugoročni pozitivan utjecaj na kvalitetu obrazovanja i pripremu učenika za izazove budućnosti, kao i pružiti uvid u širinu profesionalnih opredjeljenja koje pokriva ribarski sektor“, dodao je pročelnik Segarić.

Službena stranica projekta: https://www.italy-croatia.eu/web/techera

 

Ribarski sektor obuhvaća širok spektar zanimanja

Ribarski sektor ili sektor ribarstva obuhvaća širok spektar zanimanja i uloga u cijelom lancu vrijednosti, počevši od samog ulova pa sve do potrošača. Evo nekoliko primjera zanimanja koja su uključena u ribarski sektor:

  1. Ribar: Osoba koja se bavi izravnim ulovom ribe i drugih morskih organizama. Ribari mogu koristiti različite metode i tehnike ribolova.
  2. Kapetan broda/ribarski skiper: Osoba koja je odgovorna za upravljanje ribarskim brodom, koordinaciju posade i sigurnu plovidbu. Kapetan broda ima iskustvo u ribarenju i posjeduje navigacijske vještine.
  3. Mornar/ribarski pomorac: Osoba koja radi na ribarskom brodu i pomaže u svim aspektima ribolova, uključujući postavljanje i skupljanje mreža, održavanje opreme i pružanje podrške ribarima tijekom ulova.
  4. Biolog morskih organizama: Stručnjak koji proučava morske organizme, njihovu biologiju, populaciju i okoliš. Biolozi morskih organizama prate stanje populacija riba i drugih morskih organizama te pružaju smjernice za održivo ribarstvo.
  5. Tehničar za ribarstvo: Osoba koja pruža tehničku podršku ribarima i upravlja ribarskom opremom, uključujući održavanje mreža, alata i plovila. Tehničari također mogu raditi na razvoju i testiranju inovativnih ribarskih alata i tehnologija.
  6. Tehnolog za preradu ribe: Osoba koja je odgovorna za obradu svježe ulovljene ribe. Tehnolozi za preradu ribe vode brigu o čišćenju, filetiranju, pakiranju i skladištenju ribe kako bi se osigurala kvaliteta proizvoda.
  7. Inspektor za ribarstvo: Stručnjak koji provodi inspekcije i nadzor nad ribarskim aktivnostima kako bi se osigurala usklađenost s propisima, zaštitom morskih ekosustava i očuvanjem ribljih populacija. Inspektori provjeravaju ribarsku opremu, pratnju kvota i provedbu pravila o održivom ribarstvu.
  8. Stručnjak za održivo ribarstvo: Osoba koja radi na razvoju i provedbi politika, programa i mjera usmjerenih na održivo ribarstvo. Stručnjaci za održivo ribarstvo rade na promicanju ekološki odgovornih praksi ribolova, upravljanju ribljim resursima i očuvanju morskog okoliša.
  9. Marketinški stručnjak u ribarskom sektoru: Osoba koja se bavi promocijom i prodajom ribljih proizvoda. Marketinški stručnjaci razvijaju strategije za brendiranje, pakiranje i distribuciju ribljih proizvoda kako bi privukli potrošače.

Ovo su samo neka od mnogobrojnih zanimanja koja su uključena u ribarski sektor, a za koje dosad nije bilo potpunog uvida. Svako zanimanje ima svoju specifičnu ulogu i doprinosi održivom ribarstvu, zaštiti morskog okoliša i osiguravanju kvalitete proizvoda za potrošače.

Pročitano 310 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA