Predstavljen projekt „Partnerstvo za zdravlje“ HLK

Posted On Četvrtak, 18 siječnja 2018 09:08

Zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna primili su predstavnike Hrvatske liječničke komore predvođene njenim predsjednikom Dr.sc. Trpimirom Golužom. U pratnji su bili dr. Ivo Lučić te zadarski prerdstavnici komore dr. Petar Lozo i dr. Tomislav Dominis. 

Zamjenik Šime Mršić upoznao ih je sa stanjem zdravstvene zaštite na području Zadarske županije s posebnim naglaskom na geografsku različitost prostora koja obuhvaća otoke, priobalje, zaleđe i dio Like te na činjenicu da tijekom ljetnih mjeseci uslijed znatnog povećanja broja ljudi koji borave na ovom prostoru postoji veliki pritisak na zdravstvo.

Predsjednik HLK Dr.sc. Trpimir Goluža posebno je ukazao na problem velikog iseljavanja iz Hrvatske mladog liječničkog kadra istaknuvši pri tom da je od ulaska u EU Hrvatsku napustilo 560 liječnika od kojih je 42% mlađe od 30 godina. Također je ukazao na problem specijalizacije u Hrvatskim bolnicama. Stoga je predstavio projekt „Partnerstvo za zdravlje“ u sklopu kojeg će se nastojati zadržati liječnici u lokalnoj sredini. Značaj projekta „Partnerstvo za zdravlje" kojim Komora nastoji pridonijeti stvaranju poticajne radne sredine za liječnike na lokalnoj razini već je predstavljen i prepoznat u više hrvatskih gradova.

Analiza stanja u hrvatskom zdravstvu nalazi se u knjizi „Demografski atlas Hrvatskog liječništva“ koju su predstavnici Hrvatske liječničke komore darovali Zadarskoj županiji. Darovana je i knjiga o Vukovarskoj bolnici "Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka" autora prof.dr.sc. Ive Lučića.

Trenutno u Hrvatskoj radi 14.394 liječnika, no važno je istaknuti kako će u sljedećih 10 godina u Hrvatskoj biti umirovljen najveći broj liječnika do sada, najmanje njih 4.000, no s time paralelno će na medicinskim fakultetima diplomirati i najveći broj doktora medicine do sada. Uz to se očekuje i neprekidan rast umirovljeničke populacije, kao i nastavak trenda odlaska mladih liječnika u inozemstvo.

Zaključak je Demografskog atlasa, stoga, da je krajnje vrijeme za izradu srednjoročnih planova i strategija kojima će se zaustaviti odlazak liječnika i ravnomjerno popuniti mjesta onih koji odlaze u mirovinu te zadovoljiti zdravstvene potrebe populacije koja će biti sve starija. A razlozi za odlazak liječnika nisu samo nedovoljno visoka plaća, nego i uvjeti rada.

 

Pročitano 175 puta
veljače 21, 2018

Domu zdravlja Zadarske županije 8 milijuna kuna za devet liječničkih specijalizacija

Oko osam milijuna bespovratnih kuna iz Europskog socijalnog fonda dobit će Dom zdravlja…
veljače 19, 2018

Radni sastanak župana s gradonačelnicima i načelnicima Zadarske županije

Župan Božidar Longin održao je u ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine radni sastanak s…
veljače 19, 2018

Ministar Kuščević u posjetu Zadarskoj županiji

Ministar uprave RH Lovro Kuščević u radnom je posjetu Zadarskoj županiji. Tom ga je…
veljače 19, 2018

Obavijest o održavanju radionica – tip operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu…
veljače 19, 2018

Obavijest o održavanju radionica – tip operacije 6.2.1 “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu…