Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Predstavljen projekt „Partnerstvo za zdravlje“ HLK

Posted On Četvrtak, 18 siječnja 2018 09:08

Zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna primili su predstavnike Hrvatske liječničke komore predvođene njenim predsjednikom Dr.sc. Trpimirom Golužom. U pratnji su bili dr. Ivo Lučić te zadarski prerdstavnici komore dr. Petar Lozo i dr. Tomislav Dominis. 

Zamjenik Šime Mršić upoznao ih je sa stanjem zdravstvene zaštite na području Zadarske županije s posebnim naglaskom na geografsku različitost prostora koja obuhvaća otoke, priobalje, zaleđe i dio Like te na činjenicu da tijekom ljetnih mjeseci uslijed znatnog povećanja broja ljudi koji borave na ovom prostoru postoji veliki pritisak na zdravstvo.

Predsjednik HLK Dr.sc. Trpimir Goluža posebno je ukazao na problem velikog iseljavanja iz Hrvatske mladog liječničkog kadra istaknuvši pri tom da je od ulaska u EU Hrvatsku napustilo 560 liječnika od kojih je 42% mlađe od 30 godina. Također je ukazao na problem specijalizacije u Hrvatskim bolnicama. Stoga je predstavio projekt „Partnerstvo za zdravlje“ u sklopu kojeg će se nastojati zadržati liječnici u lokalnoj sredini. Značaj projekta „Partnerstvo za zdravlje" kojim Komora nastoji pridonijeti stvaranju poticajne radne sredine za liječnike na lokalnoj razini već je predstavljen i prepoznat u više hrvatskih gradova.

Analiza stanja u hrvatskom zdravstvu nalazi se u knjizi „Demografski atlas Hrvatskog liječništva“ koju su predstavnici Hrvatske liječničke komore darovali Zadarskoj županiji. Darovana je i knjiga o Vukovarskoj bolnici "Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka" autora prof.dr.sc. Ive Lučića.

Trenutno u Hrvatskoj radi 14.394 liječnika, no važno je istaknuti kako će u sljedećih 10 godina u Hrvatskoj biti umirovljen najveći broj liječnika do sada, najmanje njih 4.000, no s time paralelno će na medicinskim fakultetima diplomirati i najveći broj doktora medicine do sada. Uz to se očekuje i neprekidan rast umirovljeničke populacije, kao i nastavak trenda odlaska mladih liječnika u inozemstvo.

Zaključak je Demografskog atlasa, stoga, da je krajnje vrijeme za izradu srednjoročnih planova i strategija kojima će se zaustaviti odlazak liječnika i ravnomjerno popuniti mjesta onih koji odlaze u mirovinu te zadovoljiti zdravstvene potrebe populacije koja će biti sve starija. A razlozi za odlazak liječnika nisu samo nedovoljno visoka plaća, nego i uvjeti rada.

 

Pročitano 1982 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA