Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljen projekt „Partnerstvo za zdravlje“ HLK

Posted On Četvrtak, 18 siječnja 2018 09:08

Zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna primili su predstavnike Hrvatske liječničke komore predvođene njenim predsjednikom Dr.sc. Trpimirom Golužom. U pratnji su bili dr. Ivo Lučić te zadarski prerdstavnici komore dr. Petar Lozo i dr. Tomislav Dominis. 

Zamjenik Šime Mršić upoznao ih je sa stanjem zdravstvene zaštite na području Zadarske županije s posebnim naglaskom na geografsku različitost prostora koja obuhvaća otoke, priobalje, zaleđe i dio Like te na činjenicu da tijekom ljetnih mjeseci uslijed znatnog povećanja broja ljudi koji borave na ovom prostoru postoji veliki pritisak na zdravstvo.

Predsjednik HLK Dr.sc. Trpimir Goluža posebno je ukazao na problem velikog iseljavanja iz Hrvatske mladog liječničkog kadra istaknuvši pri tom da je od ulaska u EU Hrvatsku napustilo 560 liječnika od kojih je 42% mlađe od 30 godina. Također je ukazao na problem specijalizacije u Hrvatskim bolnicama. Stoga je predstavio projekt „Partnerstvo za zdravlje“ u sklopu kojeg će se nastojati zadržati liječnici u lokalnoj sredini. Značaj projekta „Partnerstvo za zdravlje" kojim Komora nastoji pridonijeti stvaranju poticajne radne sredine za liječnike na lokalnoj razini već je predstavljen i prepoznat u više hrvatskih gradova.

Analiza stanja u hrvatskom zdravstvu nalazi se u knjizi „Demografski atlas Hrvatskog liječništva“ koju su predstavnici Hrvatske liječničke komore darovali Zadarskoj županiji. Darovana je i knjiga o Vukovarskoj bolnici "Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka" autora prof.dr.sc. Ive Lučića.

Trenutno u Hrvatskoj radi 14.394 liječnika, no važno je istaknuti kako će u sljedećih 10 godina u Hrvatskoj biti umirovljen najveći broj liječnika do sada, najmanje njih 4.000, no s time paralelno će na medicinskim fakultetima diplomirati i najveći broj doktora medicine do sada. Uz to se očekuje i neprekidan rast umirovljeničke populacije, kao i nastavak trenda odlaska mladih liječnika u inozemstvo.

Zaključak je Demografskog atlasa, stoga, da je krajnje vrijeme za izradu srednjoročnih planova i strategija kojima će se zaustaviti odlazak liječnika i ravnomjerno popuniti mjesta onih koji odlaze u mirovinu te zadovoljiti zdravstvene potrebe populacije koja će biti sve starija. A razlozi za odlazak liječnika nisu samo nedovoljno visoka plaća, nego i uvjeti rada.

 

Pročitano 2060 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA