Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Nova vizura otoka Ugljana: U Kalima izgrađena ribarska luka, u Preku se gradi novi hotel

Posted On Petak, 09 travnja 2021 14:48

Razvojni projekti vrijedni više od 100 milijuna kuna trenutno se provode na otoku Ugljanu, a tim je povodom župan Božidar Longin u pratnji suradnika obišao sve tri općine na najnaseljenijem otoku Zadarske županije. 

Unatoč korona krizi koja je donijela značajan pad turističkih brojki, u Preku se gradi novi hotel u samom centru mjesta. Riječ je o boutique hotelu s 4 zvjezdice koji će imati 14 soba, a iza investicije teške 1,5 milijuna eura stoji Stjepan Dunatov, poznati opatijski ugostitelj, inače rođeni Prečanin. Hotel bi prve goste trebao dobiti već ovog ljeta.

„Svakako da ovaj projekt ima našu punu podršku jer ovakva ulaganja ne mijenjaju samo turizam nego razvoj cijeloga mjesta. Svi su kvalitetni investitori dobro došli i imat će maksimalnu potporu općinske uprave“, kazao je načelnik Jure Brižić dodavši da se u mjestu Ugljan trenutno dovršavaju radovi na uređenju i opremanju Društvenog doma za što je općina preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurala 800.000 kuna. U tom mjestu se provodi i jedan od financijski najvrjednijih projekata u zdravstvu,  energetska obnova pet zgrada Psihijatrijske bolnice Ugljan vrijedna 23 milijuna kuna.

„To je samo jedan od nizu investicija u zdravstvo kojima je cilj osigurati bolje uvjete kako pacijentima tako i zdravstvenom osoblju“, najavio je župan Longin dok je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar istaknuo da očekuje značajne uštede u troškovima nakon dovršetka energetske obnove.

„Već sada ušteda na grijanju i hlađenju iznosi oko 600-700.000 kuna godišnje, a s ostvarenim uštedama uložit ćemo u poboljšanje kvalitete rada naše ustanove kao i u realizaciju novih projekata za koje smo već pripremili dokumentaciju“, najavljuje Mavar.  

U Kalima je dovršena prva faza nove ribarske luke Vela Lamjana vrijedna 36 milijuna kuna, a za nekoliko dana očekuje se i službeno otvorenje. Vrlo brzo kreću i radovi na drugoj fazi vrijednoj 35 milijuna, za što je potpisan ugovor prilikom nedavnog posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

„Ovo je velika stvar za nas ribare, jer ćemo dobiti uvjete kakve malo tko ima na Mediteranu. U drugoj fazi dobit ćemo i suprastrukturu poput hladnjača, hala za krpanje i održavanje mreža kao i dvoranu za edukaciju. Sve to zasigurno će pomoći dodatnoj kvaliteti rada naše ribarske flote koja je najbrojnija u Hrvatskoj“, kazao je Edison Boško, predsjednik Ceha ribara Zadarske županije pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

„Ponosno nosimo naziv najribarskije hrvatske županije jer smo uvjerljivo vodeći na Jadranu u uzgoju, ali i ulovu ribe. Ribarstvo i marikultura jedne su od naših najvažnijih izvoznih grana. No, uvijek nastojimo gledati u budućnost pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture. Nakon što dovršimo izgradnju ribarskih luka u Kalima i Gaženici naši će ribari imati najbolji ribarski centar s obje strane Jadrana, a sljedeći korak je izgradnja ribarske luke u Biogradu i ribarskog HUB-a u Zadru„ najavio je župan koji je u pratnji kaljskog načelnika Marka Kolege obišao i radove u uvali Batalaža vrijedne više od 7 milijuna kuna, čime će Kali dobiti novu prometnicu, plažu i šetnicu kao i proširiti mjesnu luku s 30-ak novih vezova.

Župan Longin je posjetio i Općinu Kukljica gdje je s načelnikom Marinom Boškom i zamjenicom Ivonom Cukar razgovarao o razvojnim projektima.

„Sastanak je bio vrlo konstruktivan i razgovarali smo o temama od zajedničkog interesa. Od usklađenja razvojnih strategija županije i općine, pripreme projekata za financiranje putem EU fondova, zajedničke suradnje na turističkoj promociji i uređenju plaža do nadogradnje lučke infrastrukture. Županija je sufinancirala izgradnju novog vrtića u Kukljici, a aktivno pomaže i u projektima izgradnje kanalizacijske mreže“, rekao je načelnik Boško dodavši da je na području njegove općine trenutno nekoliko aktivnih projekata, preko proširenja lokalnih cesta, izgradnje rekreacijskog parka, postave opreme za WiFi mrežu te sanacije zvonika na crkvi u centru mjesta.

Pročitano 527 puta

Zadnje objave

srpnja 22, 2021

Krajem lipnja više od 60 tisuća zaposlenih u Zadarskoj županiji

Zadarska županija i na koncu šestog mjeseca 2021. godine bilježi značajno povećanje broja…
Župan Longin održao je u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku redoviti radni sastanak s načelnicima i gradonačelnicima
srpnja 21, 2021

U Poličniku održan radni sastanak župana s gradonačelnicima i načelnicima

Župan Božidar Longin održao je danas u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku redoviti…
srpnja 20, 2021

Župan primio zadarske vinare koji su osvojili 17 medalja na Decanteru

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u Domu županije vinare iz Zadarske županije…
Prijam za KKOI Zadar osvajače dvostruke krune
srpnja 20, 2021

Prijam za KKOI Zadar osvajače dvostruke krune

Članove Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Zadar koji su ove godine osvojili…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA