Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Od danas laboratorijska dijagnostika u zgradi nove Poliklinike

Posted On Ponedjeljak, 01 veljače 2021 15:42

Od ponedjeljka, 1. veljače 2021. Odjel za laboratorijsku dijagnostiku Opće bolnice Zadar obavlja djelatnost u novouređenim prostorima Poliklinike Opće bolnice Zadar. U nove prostore uloženo je oko 11 milijuna kuna, od čega oko 2 milijuna kuna sredstava iz EU fondova.

          Odjel za laboratorijsku dijagnostiku jedan je od najvećih medicinsko-biokemijskih laboratorija u Republici Hrvatskoj koji dnevno obradi oko 5000 uzoraka. Iz prostora od 300 m²u kojem je Odjel bio smješten (stara zgrada Interne) laboratorijska dijagnostika se preselila u novi, moderni prostor od 950 m², u prizemlju zgrade nove Poliklinike.

Odjel za laboratorijsku dijagnostiku opremljen je najusvremenijom opremom u vrijednosti od 8.875.000,00 kuna, dijelom financirane iz vlastitih sredstva Opće bolnice Zadar, sredstvima prikupljena prodajom „stare“ zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar te decentraliziranih sredstva. Instalirana je analitička i predanalitička oprema najnovije generacije koja će, uz sve ostale novitete, omogućiti brzo dobivanje  rezultata, potrebnih za donošenje kliničke odluke. Uz to, ovim sustavom, pacijentima Opće bolnice Zadar su osigurane najnovije dijagnostičke metode kao i najširi portfelj trenutno dostupnih pretraga. Oprema će se koristiti u hematološkom, koagulacijskom, biokemijskom i imunokemijskom laboratoriju kao i laboratoriju za pretrage urina, te za potrebe laboratorija za molekularnu dijagnostiku.

„Ovim rješenjem zadovoljavaju se sve potrebe Zadarske županije, a i šire, sada kao i u nepredvidivim vremenima koja dolaze. Premještanjem Odjela za laboratorijsku dijagnostiku upotpunit će se rad polikliničko - konzilijarne djelatnosti Poliklinike Opće bolnice Zadar (ambulanti) te će na taj način doći do povećanja kvalitete zdravstvene usluge pacijenata. S obzirom da se uskoro očekuje preseljenje Zavoda za hitnu medicinu, ginekoloških te pedijatrijskih ambulanti Doma zdravlja Zadarske županije u zgradu Poliklinike svim pacijentima zdravstvena usluga će biti dostupnija i kvalitetnija“, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

Kako bi Odjel za laboratorijsku dijagnostiku opremili najsuvremenijim načinom transporta uzoraka, Opća bolnica Zadar je okviru EU projekta LAB OP (Improving Laboratory and Diagnosis Operational System) instalirala sustav zračne pošte vrijedan dva milijuna kuna. Sustav zračne pošte financiran je iz programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.- 2020. Inovativni pneumatski cijevni tranportni sustav omogućuje brži tranport uzoraka čime se pridonosi smanjenju vremena potrebnog za postavljanje dijagnoze pacijenta. Postavljanje sustava omogućava bržu isporuku i povezivanje odvojenih zgrada bolnice s novim laboratorijem.

„Kad smo otvarali zgradu nove Poliklinike, naglasio sam sve prednosti kakve ima jedan ovakav moderan i funkcionalan objekt. Ključno je pacijentima osigurati kvalitetnu skrb, ali i istovremeno zaposlenicima osigurati dobre uvjete rada. Današnje otvaranje novog laboratorija za dijagnostiku pokazuje da idemo u dobrom smjeru. Posebno me veseli da je značajan dio sredstava za ovaj projekt osiguran iz EU fondova, na čemu čestitam ravnatelju Čulini i njegovim suradnicima. U nepune tri godine od useljenja u zgradu nove Poliklinke samo u opremanje je uloženo oko 50 milijuna kuna i to za odjele Opće bolnice Zadar i Zavoda za javno zdravstvo. Taj će iznos biti dodatno povećan nakon što tijekom ove godine uselimo Hitnu i Dom zdravlja, ali i realiziramo kupnju novih aparata za našu Opću bolnicu“, naglasio je župan Božidar Longin.

Vrijedan uređaj koji se pokazao nepohodnim u tijeku pandemije koronavirusne bolesti, a radi se o najsuvremenijem uređaju za testiranje molekularnom dijagnostikom (PCR metodom), nabavljen u cijelosti iz doniranih sredstava, također će biti smješten u prostoru Odjela za laboratorijsku dijagnostiku.  

Pročitano 1352 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA