Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Priopćenje Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata povodom Svjetskog dana bolesnika 11. veljače 2024.

Posted On Ponedjeljak, 12 veljače 2024 09:12

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata podsjetilo je  građane na Svjetski dan bolesnika 11.veljače, blagdan Gospe Lurdske, utemeljenog 1992.g. na prijedlog Pape Ivana Pavla II koji je i sam iskusio bolest  kao i potrebe i osjećaje kao bolesnik. Dan bolesnika ja samo jedan od dana u životu bolesnika, ali važan podsjetnik i putokaz društvu da obrati pažnju na bolesne osobe i njihove potrebe. Ujedno potiče sve ljude da promisle o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele.

U ovogodišnjoj poslanici  naslovljenoj  "Nije dobro da je čovjek sam !" Papa Franjo se obraća  bolesnicima, njihovim obiteljima, zdravstvenim radnicima i svim ljudima. Papa ukazuje na nedostatak kulture dijaloga u društvu, nedostatak, empatije, humanosti i dobrote, na politike koje ne uspijevaju staviti u središte dostojanstvo ljudske osobe i njezine potrebe. Pored same medicine bolesnicima je potrebna i nježnost ali i socijalna i duhovna uključenost. Zdravstvene usluge nisu dovoljne, potreban je "terapijski  savez između liječnika, bolesnika i članova obitelji." Čovjek kao društveno biće u bolesti i samoći još jače osjeća strah od nemoći, napuštenosti i nepotrebnosti, a ponekad i osjećaj srama i krivice.

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata podsjeća građane koliko su važni u životu bolesnika kao članovi obitelji, prijatelji, volonteri, zdravstveni radnici koji svojim prisustvom i svojom empatijom mijenjaju život bolesnika. Povjerenstvo poziva građane da svakodnevnim malim gestama pokažu bolesnicima u svom okruženju koliko su im bitni i dragocjeni.

Nikako se ne smije zaboraviti da društvo i zajednica vrijede onoliko koliko poštuje i brine o ranjivim skupinama društva.

Originalnu poslanicu Pape Franje možete pročitati na linku:

https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2024-01/papa-franjo-poruka-svjetski-dan-bolesnika-2024.html

Pročitano 54 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA