Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin otvorio 8. Međunarodni festival čipke u Pagu

Posted On Petak, 23 lipnja 2017 15:02

U petak, 23. lipnja 2017. godine u Pagu je otvoren 8. Međunarodni festival čipke kojeg je kao osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović pod čijim se visokim pokroviteljstvom odvija manifestacija, otvorio župan Zadarske županije Božidar Longin.

"Naši hrvatski otoci prostori su ljepote i tisuću priča . U tom kontekstu otok Pag svoju priču pripovijeda kroz fijuke bure, pripovijeda ju mirisom aromatičnog bilja i sira, okusom soli i čuvene janjetine te koncem ušivenim malim umjetničkim djelima koja su glas Paga prenijele diljem svijeta"- rekao je na otvaranju izaslanik predsjednice župan Božidar Longin. Podsjetio je i da je Paška čipka prije 7 godina upisana na UNESCO- vu listu materijalne kulturne baštine , ali i da je njena vrijednost prepoznata još od vremena kada je carica Marija Terezija na svom dvoru imala pašku čipkaricu koja je za nju šivala čipku.

Na svečanosti otvaranja festivala bila je i veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj ni.e. Smiljana Knez te državna tajnica u Ministarstvu kulture Republike Slovenije Damjanovic Pečnik. Naime, Festival čipke po prvi puta ima zemlju partnera- Sloveniju što je rezultat dugogodišnje suradnje sa slovenskim čipkarskim udrugama.

U ime domaćina nazočne je pozdravio gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

U programu su nastupili pjevači paških pučkih napjeva Ante Kurilić- Viola i Jelkica Tičić, najmlađi članovi KUD-a Družina i klapa Sol.

Na ovogodišnjem Festivalu čipke sudjeluju čipkarice iz Slovenije, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Švicarske, Italije, Češke , Rusije, Japana i hrvatske čipkarice paške i lepoglavske te čipkarice iz Sikirevaca i Splita.

Organizatori su Turistička zajednica Grada Paga, Grad Pag i Udruga paških čipkarice "Frane Budak". Pokrovitelji su Ministartvo kulture Republike Hrvatske , Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije.

Pročitano 2035 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA