Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježen Dan Zadarske županije

Posted On Ponedjeljak, 15 travnja 2024 17:57

Dodjelom nagrada za životno djelo fra Andriji Bilokapiću i posthumno Nives Kozulić te godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima i udrugama danas je svečano obilježen Dan Zadarske županije. Utemeljena 1993. godine, u prvo vrijeme je pod nekadašnjim nazivom Zadarsko-kninska županija pokrivala bivši kotar Knin, da bi preustrojem zadobila današnji izgled.
 
Svečanoj sjednici u HNK Zadar nazočili su brojni uzvanici, među njima izaslanica predsjednika Sabora RH zastupnica u 10. sazivu Sabora Nikolina Baradić, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar Šime Erlić, državni tajnik Josip Bilaver, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, zastupnica u 10. sazivu Sabora Grozdana Perić,  župani Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije, veleposlanik Republike Češke u RH, nadbiskup Milan Zgrablić, rektor Josip Faričić i mnogi drugi. Predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić čestitao je dobitnicima nagrada, ali i svima koji časno i pošteno obavljaju svoje poslove.
 
„ Pred nama su novi izazovi, očekivani i neočekivani, te sam uvjerenja da ćemo svi skupa iste na vrijeme spoznavati i rješavati ih, da ćemo prednost uvijek davati konstruktivnom i egzaktnom, stabilnosti, sigurnosti, pravednosti…  Da će svako nasilje, verbalno također i razne devijacije od temeljnih načela hrvatskog društva i teško stečenog, neovisno od koga i kada dolazili, potisnuti u drugi plan“, rekao je Šikić.
 
 Župan Božidar Longin rekao je kako se Zadarska županija poput feniksa izdignula nakon Domovinskog rata te je danas među četiri najrazvijenije županije u Hrvatskoj. Trenutno se u Zadarskoj županiji provode projekti vrijedni više od 600 milijuna eura, a posebno vesele pozitivni gospodarski pokazatelji – porast izvoza, prosječnih plaća i  značajno povećanje broja radnih mjesta.
„Zadarska županija je i dalje veliko gradilište: od dječjih vrtića, projekata vodno-komunalne infrastrukture, novih škola, luka, prometnica, kulturnih objekata, a modernizira se i proširuje Zračna luka Zadar. Posebno smo ponosni na nekoliko strateških projekata koje smo dovršili u proteklih godinu dana: Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima,  zgradu Dnevnih bolnica, Zadarsku rivu, luku Sali, a prije nekoliko dana kompleks Sv. Nikole. Osigurano je više do 25,5 milijuna eura za otoke, dodatnih 5,5 milijuna eura iz posebnog programa za Bukovicu i Ravne Kotare, a Grad Zadar i njegovo urbano područje opet imaju na raspolaganju sredstva iz ITU mehanizma i to zavidnih 43 milijuna eura“, naveo je Longin.
„Na poseban način čestitam fra Andriji Bilokapiću, velikom čovjeku i duhovnom autoritetu, dobitniku nagrade za životno djelo i zahvaljujem mu što je danas predslavio misu u sv. Frane povodom Dana županije. Naravno, s pijetetom se prisjećamo lika i djela pokojne Nives Kozulić s posthumnim priznanjem Zadarske županije, kojeg je svojim djelovanjem svakako zaslužila“, rekao je Longin.
 
Prigodno slovo održao je i ministar Erlić, koji je uime Andreja Plenkovića čestitao svim žiteljima Dan županije te podsjetio kako je ova Vlada bila partner u razvoju Zadarske županije, koja ima jedan od najvećih trendova rasta. Bukovica, Ravni kotari, obala od ninskog područja prema Biogradu i svim otocima – nema područja na kojem se nisu dogodila velika ulaganja u zadnjih šest-sedam godina.
„Nakon rata ona je jedna od onih koja se prometnula u gospodarskog, prometnog i razvojnog lidera i napravila razvojni skok. Po svim pokazateljima dobro se razvija, iznad hrvatskog prosjeka. Ima treći najveći rast BDP-a, najveći skok zaposlenosti u RH od 2016. do 2023., a najviše veseli da je prisutan trend većeg dolaska od odlaska ljudi. Drago mi je da je prisutan optimizam te da je Hrvatska perspektivna zemlja, uz sve izazove i probleme s kojima se suočavamo, rekao je Erlić, dok je donedavna saborska zastupnica Nikolina Baradić, kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, istaknula kako je u Zagrebu bila ponosna što dolazi iz Zadarske županije, simbola uspjeha.
 
Godišnje nagrade Zadarske županije dobili su Udruga pomoraca “Sv. Nikola” Vrsi, Državni arhiv u Zadru, Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar, Mateo Škara, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar, Yacht Club Biograd, Ante Mihić, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” Zadar, Rukometni klub Zadar 2013 i Humanitarna udruga “Antonio Jurjević”.
Priznanja za životno djelo dobili su fra Andrija Bilokapić, za kojega je istaknuto kako je uz svoj upečatljiv pastoralni rad u Domovinskom ratu prikupljao pomoć te osnovao udrugu Pro vita, koja se zalagala za očuvanje života nerođene djece te kasnije obiteljima pružala pomoć. Postumno priznanje dodijeljeno je urbanistici Nives Kozulić, koja je sudjelovala u izradi brojnih urbanističkih projekata te urbanističkog plana na temelju kojega je danas izgrađen Zadar. Znala je pronaći ravnotežu između sukobljenih interesa oko zaštite prostora i potrebe za razvojem, istaknuto je prilikom dodjele priznanja koje je za nju primila sestra Silva Kozulić.
Zahvaljujući odboru na dodijeljenom priznanju fra Andrija je izrazio zahvalnost svima koji su utkani u njegov život, počevši od Stvoritelja do obitelji, prijatelja, učitelja, mnogih znanih i neznanih koji su na njega utjecali.
 
„ Čovjek je stvoren od one zemlje na kojoj je rođen, iz ovog ambijenta zemlje i izvora, izvađeni  iz ovog mora. Mnogi su ga osvajači htjeli oteti, a za obranu našeg kraja mnogi su branitelji prolijevali krv. Jedan od njih rekao mi je da je gotovo 2 tisuće dana svaki dan, pod kišom metaka i šrapnela, bio spreman umrijeti za domovinu. To treba poštivati i ne zaboraviti. Ta borba za ovo tlo ne prestaje ni danas, kada je otimačina najokrutnije ozakonjena, jer nam se rasprodaje pod krinkom našeg dobra. Mi smo ovdje i nitko ne može ovaj kraj voljeti i upravljati kao oni koji su na njemu stvoreni“, rekao je fra Andrija.
Svima je poručio da budu uzdarje drugima, jer će tek tada biti sretni i radosni.
 
„Drago mi je što ste priznali osobu i djelo Nives Kozulić, koju sam poznavao, o njoj govori njezino djelo, a osobito ljudi koje je odgojila, koji su rasli iza nje. To je bila sebedarna žena. Zahvaljujem svima koji su nas poticali na dobro. Osjećam se nedostojan biti ovdje, oko svega oko čega sam se trudi stoje mnogi i darovali smo malo od onoga što smo primili“, rekao je Bilokapić, prisjetivši se i pokojnog nadbiskupa Oblaka, koji ga je uvijek poticao da čini dobro.
„ Učinio nas Bog darom onima koji nas prvi trebaju“, zaključio je svoj govor ovogodišnji laureat.
Uoči svečane sjednice fra Andrija je predslavio  misu  u crkvi sv. Frane, a misi je prethodilo polaganje vijenaca na Gradskome groblju u Zadru.


Izvor: 057info

Pročitano 344 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA