Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Uručeni ugovori: 150 milijuna eura za projekte na otocima

Posted On Petak, 12 travnja 2024 15:47

U novom EU programskom razdoblju 2021. - 2027. Hrvatska je, u okviru Integriranog teritorijalnog programa, osigurala čak 150 milijuna eura samo za ulaganja u otoke, od čega je 25,6 milijuna eura predviđeno za otočne projekte iz Zadarske županije.

Svečanost uručenja ugovora održana je u novouređenom prostoru Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, u nekadašnjem kompleksu crkve sv. Nikole, a nazočili su joj predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić te brojni drugi uzvanici.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je ovo prvi put da je toliko sredstava alocirano za razvoj otoka.

"Naša je poanta bila da pomognemo onima koji u ukupnoj aktivnosti hrvatskog turizma doprinose jednu petinu", kazao je premijer te podsjetio na brojna izdvajanja koja je osigurala Vlada za održivi razvoj otoka.

Ministar Šime Erlić podsjetio je da Hrvatska jedina članica EU koja uz Finsku ima poseban Zakon o otocima te naglasio da se na ovaj način omogućava otočnim partnerstvima da pomoću svojih strategija definiraju u što će se ulagati.

"Program je to s kojim smo jako zadovoljni jer smo napravili iskorak u kontekstu financiranja iz EU fondova. Riječ je o 86 kapitalnih projekata koji će se financirati iz ITP-a: 2 u Istarskoj županiji, 20 u Primorsko-goranskoj, 3 u Ličko-senjskoj, 7 u Zadarskoj, 8 u Šibensko-kninskoj, 25 u Splitsko-dalmatinskoj, te 21 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“, istaknuo je Erlić.

Zadarska županija može se pohvaliti s čak 150 otoka i upravo su oni veliko bogatstvo koje imamo, kazao je u svom obraćanju župan Božidar Longin.

„Stoga je izuzetno značajno učiniti sve što je moguće kako bi se unaprijedila kvaliteta života njihovih stanovnika, a to je glavni cilj ovih programa. Ulaganje u kapitalne projekte infrastrukture; bila ona komunalna, javna ili poduzetnička; u obnovljive izvore energije te zaštitu okoliša, svakako jest temelj cjelokupnog razvoja. Svjesni smo da ostvariti tako velike i skupe projekte možemo samo povlačenjem europskih sredstava, u čemu smo se pokazali dosta uspješnim“, poručio je župan dodavši da je Otočno partnerstvo Zadarske županije odabralo 7 projekata za financiranje iz ITP mehanizma, i to vrlo raznolikih od Arhipelogosa Sveučilišta u Zadru, preko energetske obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan, Paškog muzeja soli, do niza projekata otočnih jedinica lokalne samouprave.

Uručeni su i ugovori iz Programa razvoja otoka 2024., čime se osigurava financiranje 71 projekta diljem svih sedam obalno-otočnih županija, a ukupna im je vrijednost 4,09 milijuna eura.

Pročitano 383 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA