Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečano otvoren obnovljeni kompleks sv. Nikole

Posted On Utorak, 09 travnja 2024 21:51

U Zadru je danas nakon nekoliko godina iznimno kompleksne obnove svečano otvorena obnovljena crkva sv. Nikole i novi Edukacijsko-prezentacijski centar podvodne arheologije .  
Kompleks sv. Nikole, zaštićeno dobro i novi zadarski kulturni biser, nekad  je bila uništena, zapuštena i zaboravljena crkva na samom vrhu zadarskog Poluotoka. U  svojoj  povijesti imala je mnogo lica - bila je opatija, kasarna, vojna bolnica, skladište i arhiv.  Ne samo crkva nego i cijeli monumentalni kompleks sv. Nikole ovom velikom obnovom dobili su sasvim  novo lice.  Zaštićeni kompleks postao je moderan Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, vrijedna i važna ustanova za promicanje i zaštitu ove posebno ugrožene kulturne baštine koja djeluje pod okriljem UNESCO-a. U prostoru bivše crkve, na gornjim galerijama, smjestio se stalni prezentacijski i povremeni izložbeni prostor Međunarodnog centra podvodne arheologije s eksponatima, dok je donji dio pretvoren u višenamjenski prostor za koncerte i predavanja.
Obnovu je  sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Inicijalna vrijednost projekta iznosila je 3.979.758 eura od čega je 85 posto bespovratnih sredstava osigurala Europska unija, dok je preostala sredstva osiguralo Ministarstvo kulture i medija RH. Provedba projekta počela je u svibnju 2020, a okončana u prosincu 2023. godine.
 
„Danas smo zaokružili cijelu priču koja je počela 2014. godine projektom arhitekta Ante Uglešić, a tri godine, od svibnja 2020. do 2023. godine, trajala je provedba ovog europskog projekta iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija kojim je sufinancirana obnova. Unatoč brojnim problemima koji su iskrsnuli tijekom tog razdoblja, Ministarstvo kulture procijenilo je kako je projekt prevrijedan da bi se od njega odustalo. Zahvaljujući tome danas imamo ovako zdanje koje ostaje i iza nas budućim generacijama. Ono što je Centar za podvodnu arheologiju dobio obnovom ovog kompeksa je nemjerljivo, naš idući korak je otvaranje javnosti u puno većem opsegu i interakcija s ljudima koji će nas ovdje posjećivati. Stvorili su na prostor, a sada je na nama da ga u budućnosti iskoristimo kako treba“ - kazao je Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, pod čijim je upravljanjem ovaj prostor od 2014. godine.
„Znam koliko ste sebe morati dati da bi ovaj kompleks danas bio na dobrobit cijelom gradu. Ta priča trajala je točno 43 mjeseca i 30 dana i na tome vam čestitam. Ovo je još jedan dokaz koliko je Grad Zadar uspješno iskoristio europske fondove za ulaganje u svoju vrijednu kulturnu baštinu, od Kneževe i Providurove palače, Bedema, zgrade stare Tehničke škole, Malog arsenala i rive- To su projekti koji su u svega nekoliko godina promijenili način na koji danas percipiramo Zadar i pozicioniraju ga kao grad kulture“- rekao  je ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime  Erlić dok je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila iznimnu vrijednost ovog UNESCO-vog centra podvodne arheologije.  
„Svojim znanstvenim i stručnim doprinosom pokazali ste svoju vrijednost na međunarodnoj razini. Ovime ste dobili mjesto gdje ćete svojim sugrađanima, ali i turistima moći prezentirati svoja istraživanja i dostignuća“- istaknula je Obuljen Koržinek.
„Vrijedilo je čekati. Isplatilo se ostati ustrajan, završiti posao i obnoviti ovu zadarsku ljepoticu u cijelosti. Udahuti joj novi život. Jasno je kako bez potpore i partnerstva državnih tijela to ne bi bilo moguće jer svi projekti koje smo izveli premašuju nekoliko gradskih proračuna. Ponosan sam na vraćanje starih zadarskih vizura u punom sjaju- istaknuo je zadarski gradonačenik Branko Dukić.
 Župan Božidar Longin prisjetio kako je do nedavno izgledala zgrada u susjedstvu Zadarske županije.
 
„Godinama smo je pamtili  kao kasarnu Guli, ruševinu unutar stare gradske jezgre. A danas ponosno stojimo u ovom predivnom zdanju koje plijeni pozornost svojim izgledom i posebno akustikom. Njegovu budućnost tek treba napisati i zato me veseli što će novo ruho udahnuti novi život sv. Nikoli, na radosti svih naših građana i svih gostiju koji će ga posjetiti“,  poručio je župan Longin.
Dodao je kako je ovo  samo jedan od niza projekata koji su financirani EU sredstvima na području Zadarske županije.
„ Ponosimo se velikim projektima koje smo u proteklom razdoblju proveli ili se još provode u vrijednosti većoj od 600 milijuna eura. Važno je kazati – da ništa od ovoga nije došlo slučajno! Stručnost, pouzdanost, znanje i rad pokazali su se na konkretan način, nizom uspješnih projekata... Zato ovom prilikom, posebno čestitam ministru Erliću koji je tijekom rada u gradskoj upravi sa svojim suradnicima bio jedan od inicijatora ovog projekta, naravno uz snažnu potporu gradonačelnika.“, rekao je župan Longin.
Planirana namjena cjelokupnog kompleksa višestruka je i najvećim dijelom bit će vezana za različite javne sadržaje. U prostoru bivše crkve sv. Nikole osmišljen je edukativno-prezentacijski centar podvodne arheologije. Na bočnim galerijama crkve bit će predstavljena hrvatska podvodna arheologija, djelatnost Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju na polju istraživanja podvodne baštine i promoviranja UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine. Prizemlje crkve bit će prilagođeno organiziranju izlaganja privremenih izložbi, ali će služiti i kao višenamjenski prostor za seminare, predavanja, koncerte i druga kulturna i društvena događanja.
 
U prostorima prijemne zgrade uredit će se dio namijenjen potrebama prijema, suvenirnice i knjižare. Novoizgrađeni će paviljon služiti za održavanje edukativnih i znanstvenih demonstrativnih radionica za sve ciljane skupine, ali i kao prostor za seminare, prezentacije i interaktivne novonastale sadfržaje. U paviljonu se planiraju održavati razne radionice vezane uz eksperimentalnu arheologiju, izradu replika brodskih konstrukcija i brodske opreme, kao i radionice vezane uz izradu replika različitih artefakata koje podvodni arheolozi pronalaze u podmorju.
 
Završetkom cjelokupnog projekta ostvaruje se obnova i valorizacija kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru s ciljem povećanja broja novozaposlenih u turističkom sektoru te porastom očekivanog broja posjetitelja kulturne baštine. Osigurana je obnova postojećih i izgradnja novih prostora, njihovo opremanje te prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta MCPA u Zadru te i implementacija ostalih potrebnih aktivnosti na projektu kao što su promidžba i vidljivost. Provedbom se doprinosi odživom turističkom i gospodarskom razvoju kroz valorizaciju kulturne baštine povećanjem kvalitetne i inovativne kulturno-turističke ponude. Projektom se direktno doprinosi Strategiji razvoja turizma grada Zadra usmjerenoj k turističkom razvitku Zadra kao najvažnijem turističkom odredištu unutar Zadarske županije.
Poseban gost današnje svečanosti bio je bivši ministar kulture, Božo Biškupić koji je upravo u Zadru osnovao Međunarodni centar za podvodnu arheologiju koji je pod upravom Ministarstva kulture i medija RH te kao UNESCO-ov centar 2. kategorije razvija svoju programsku djelatnost.

Pročitano 270 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA