Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Rekordne potpore: Zadarska županija isplatila 306 tisuća eura poljoprivrednim proizvođačima

Posted On Utorak, 09 siječnja 2024 14:31

Zadarska županija s više od 300 tisuća eura sufinancirala je poljoprivredne proizvođače u 2023. godini. U sklopu Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, Zadarska županija je za 152 zahtjeva odobrila rekordan iznos od 306 tisuća eura bespovratnih sredstava.

Riječ je o potporama kojima su se sufinancirale brojne aktivnosti - kupnja mehanizacije, strojeva i opreme, plastenika i staklenika, novih trajnih nasada, povećanje stočnog fonda, sudjelovanje na domaćim i inozemnim sajmovima i manifestacijama, opremanje kušaonica te ulaganje u marketinške aktivnosti i ekološko certificiranje proizvoda.

 „Prvim Javnim pozivom odobrili smo 160 tisuća eura za 102 zahtjeva, a nakon rebalansa proračuna osigurano je dodatnih gotovo 146 tisuća eura kojima je odobreno još 50 zahtjeva“, kazao je resorni pročelnik Daniel Segarić naglašavajući neophodnost sufinanciranja potpora u području poljoprivrede i ruralnog razvoja u cilju osiguravanja održive budućnosti naših ruralnih zajednica.

„Na ovaj način posebno potičemo mlade poljoprivrednike i one koji se bave ekološkom proizvodnjom da dodatno ulažu u modernizaciju svoje proizvodnje, ali i podržavamo lokalne  poljoprivrednike u ostvarivanju njihovih potencijala“, dodao je Segarić.

Nastavak je to ulaganja u razvoj poljoprivredne proizvodnje koja je na području naše županije doživjela vidljiv iskorak u proteklih nekoliko godina.

„Kroz proteklih nekoliko godina Zadarska županija je uložila značajna sredstva kako bi potaknula dodatan razvoj poljoprivrede na svojem području, od redovnih potpora proizvođačima pa do izgradnje više sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina. Usporedno s tim naši su proizvođači napravili veliki iskorak u kvaliteti, ali i marketinškoj prepoznatljivosti svojih proizvoda što je iznimno važno za brendiranje naše županije kao eno-gastro destinacije“, poručio je župan Božidar Longin.

Među dobitnicima potpora je i Koka Tomcro, obiteljski obrt za poljoprivredu i trgovinu, u vlasništvu braće Ivana i Ante Kneževića, iz Vinjerca u Općini Posedarje. Oni su obrt koji se od 2000. godine bavi proizvodnjom jaja, meda i maslina preuzeli od svog oca Grge Kneževića koji je otišao u mirovinu te su se nastavili baviti poljoprivrednom proizvodnjom i redovno prijavljuju projekte na pozive koje objavljuje Zadarska županija.

„Zadarska županija već godinama kontinuirano dodjeljuje potpore, ne samo nama već i ostalim poljoprivrednicima na području Zadarske županije, što je kroz duže razdoblje značajan iznos koji nam olakšava poslovanje. Potpore nam uvelike pomažu u podizanju kvalitete našeg poslovanja, a oprema koju kupimo uz pomoć potpore nam olakšava i ubrzava poslovne procese. Potpore koje dobivano pozitivno utječu na nas te nas motiviraju na daljnji rad i razvoj našeg obiteljskog obrta“, istaknuo je Ivan Knežević koji dobivenim sredstvima namjerava pokriti troškove kupovine opreme i adaptacije skladišnog prostora.

Vinaru i vlasniku OPG-a Denisu Odžakoviću potpore su također od značajne pomoći.

„Mi smo u takvom poslovnom trenutku da nam je velika količina trsova još u razvojnoj fazi tj. još ne daje potreban rod da bi se moglo dovoljno zaraditi. Sredstva koja su nam odobrena jesu sredstva koja su uložena u opremu i strojeve koji su potrebni da bi OPG funkcionirao. Iako potpore ne pokrivaju cjelukupno uložena sredstva, osobno sam zadovoljan radom Zadarske županije koja s ovim primjerom dokazuje da se trudi pomoći i olakšati nama malim proizvođačima koji smo u fazi razvoja, a nadam se da će se ova praksa nastaviti“, poručio je Odžaković.

Pročitano 254 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA