Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Prema stupnju razvijenosti Zadarska županija među pet najboljih u Hrvatskoj

Posted On Ponedjeljak, 08 siječnja 2024 14:15

Vlada RH je na 276. sjednici donijela novu Odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i regionalne samouprave prema stupnju razvijenosti. Prema toj odluci, Zadarska županija koja je do sada bila u trećoj skupini, svrstana je u četvrtu, odnosno u skupinu najrazvijenijih županija.

U četvrtu skupinu jedinica područne (regionalne) samouprave koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj polovini iznadprosječno rangiranih jedinica pripadaju Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Zagreb, Istarska županija, Zadarska županija i Zagrebačka županija, stoji u odluci Vlade.

„Ova odluka pokazatelj je kontinuiranog rasta i razvoja te sveopćeg napretka na području Zadarske županije. On se ogleda u značajnom porastu gospodarske aktivnosti, rastu zaposlenosti te brojnim projektima koje smo proveli ili se upravo provode na području Zadarske županije. Rezultat je to sinergije svih razina vlasti, ali i doprinosa naših gospodarstvenika koji su znatno podignuli svoju konkurentnost. Dakle, možemo biti zadovoljni, ali to je ujedno očekivana potvrda pozitivnog smjera o kojem godinama svjedočimo“, komentirao je župan Božidar Longin.

Indeks razvijenosti donosi se prema sljedećim pokazateljima: stopi nezaposlenosti, dohotku po stanovniku, proračunskim prihodima jedinica lokalne i regionalne samouprave po stanovniku, općem kretanju stanovništva, stopi obrazovanosti te indeksu starenja.

Gradovi i općine podijeljeni su u osam skupina razvijenosti. Općina Gračac je u prvoj skupini JLS-a koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u zadnjoj četvrtini ispodprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave, dok su gradovi Zadar, Biograd i Nin te općina Kolan u osmoj skupini, odnosno onih najrazvijenijih JLS-a u Hrvatskoj.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je da u odnosu na indeks razvijenosti iz 2018. godine, svi gradovi i općine bilježe rast u promatranom razdoblju po svim ključnim pokazateljima.

“Razlike između najviše razvijenih gradova i općina i onih najmanje razvijenih se smanjuju, što znači da naša politika učinkovitog regionalnog razvoja daje učinke - smanjuju se regionalne razlike, istovremeno raste broj iznadprosječno razvijenih gradova i općina i smanjuje se broj onih potpomognutih. To ukazuje na to da Vladina kontinuirana briga i poticanje ulaganja u svim dijelovima Hrvatske daju učinkovite rezultate, što znači da je pravac regionalnih politika dobar i da nastavljamo dalje raditi u istom smjeru”, naglasio je Erlić dodavši da imamo 17 više iznadprosječno razvijenih gradova i općina u odnosu na 2018. godinu.

INDEX RAZVIJENOSTI 2024

Pročitano 509 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA