Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Veleposlanik Slovenije u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji

Posted On Ponedjeljak, 20 studenoga 2023 15:56

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je veleposlanik Republike Slovenije u RH, Nj. E. Gašper Dovžan. Mandat u Hrvatskoj počeo mu je u lipnju 2022. godine, a u Zadru je uz ekonomskog savjetnika Dušana Pšeničnika sa županom Božidarom Longinom, zamjenikom župana Šimom Vickovićem te pročelnicima Katarinom Miletić i Antom Sjaušem razgovarao o gospodarskim, razvojnim i turističkim potencijalima Zadarske županije te mogućnostima ulaganja, posebno nakon ulaska Hrvatske u Schengenski režim.
Župan Longin predstavio je gostima iz Slovenije gospodarski profil Zadarske županije. Tijekom sastanka bilo je riječi o korištenju potencijala obnovljivih izvora energije, sustavima navodnjavanja i razvijanju ekološke poljoprivredne proizvodnje, održivom turizmu, razvoju marikulture te zaštiti vrijednih prirodnih resursa i okoliša, prvenstveno mora i podmorja.  
Slovenski su turisti, odmah nakon Nijemaca najbrojniji na području Zadarske županije te s preko 215 tisuća dolazaka i gotovo dva milijuna noćenja kontinuirano doprinose razvoju naše turističke ponude. Izuzetno dobra prometna povezanost Zadarske županije s njezinim središnjim položajem na jadranskoj obali, dobrom cestovnom infrastrukturom te potencijalima putničko-teretne luke Gaženica i Zračne luke Zadar predstavlja značajnu prednost za njezin daljnji gospodarski razvoj i pozicioniranje kao regionalnog prometnog čvorišta u Hrvatskoj, istaknuo je župan Longin.   
Veleposlanik Dovžan je ustvrdio kako je Hrvatska jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Slovenije, posebno od ulaska Hrvatske u zajedničko tržište Europske unije. Naglasio je kako je do 2013. godine robna razmjena Slovenije i Hrvatske iznosila milijardu eura, a danas je ona iznad sedam milijardi eura. Slovenija konstanstno razvija značajnu gospodarsku suradnju s Hrvatskom te je ostvarila pet milijardi eura izravnih investicija, a slovenski gospodarstvenici zainteresirani su i za nove projekte te im je Zadarska županija iznimno zanimljiva zbog svojih potencijala i dobre prometne povezanosti, najavio je slovenski veleposlanik.

Pročitano 317 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA