Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježava se 110. godina otkrića Cerovačkih špilja

Posted On Petak, 27 listopada 2023 16:04

U Centru izvrsnosti Cerovačke špilje predavanjima i izložbom obilježeno je 110 godina otkrića Cerovačkih špilja.
Ove impresivne prirodne ljepote, otkrivene su u listopadu 1913. godine prilikom radova na Ličkoj pruzi.
Povijesni trenutak otkrića predvodio je inženjer Nikola Turkalj koji je tijekom radova na južnom Velebitu, u masivu Crnopca, otkrio kompleks Cerovačkih špilja.
Tim povodom Park prirode Velebit organizirao je višednevno obilježavanje koje je danas obuhvatilo predavanja o značaju hrvatske željeznice u otkriću špilja te provedenim arheološkim istraživanjima.

Na današnjem obilježavanju nazočna je bila kći Nikole Turkalja, akademska slikarica Zorica Turkalj kojoj je ravnatelj PP Velebit Mario Šaban uručio  trajne ulaznica u špilje.

“Uloga i značaj željeznice – značaj željezničke pruge Zagreb-Gračac-Split tzv. ličke pruge”, “Uloga inženjera Nikole Turkalja u otkriću Cerovačkih špilja”, “Arheološka baština Cerovačkih špilja – rezultati novih istraživanja” bile su teme današnjih predavanja, a otvorena je i izložba u povodu ove velike obljetnice.

Na današnjoj obljetnici nazočan je bio i zamjenik župana Šime Vicković sa suradnicima.

“Ova obljetnica nas podsjeća na bogatu povijest i značaj koji ove špilje imaju ne samo za našu županiju već i za cijelu Hrvatsku.
Cerovačke špilje  su svjedoci tisućljetnih civilizacija koje su obitavale na ovim prostorima. Vidjeli smo danas da su arheološka istraživanja otkrila tragove naseljenosti još iz doba paleolitika, a pronađeni artefakti svjedoče o životu naših predaka, njihovim običajima i načinu života.
Cerovačke špilje osim što pružaju neprocjenjive informacije o našim precima govore i o njihovim vještinama, alatima i načinu preživljavanja. One su nam omogućile da dublje zaronimo u prošlost i bolje shvatimo našu povezanost s tim davno nestalim civilizacijama.
Osim povijesnog značaja, Cerovačke špilje imaju i veliki potencijal za razvoj turizma u našem kraju. Njihova prirodna ljepota, impresivne formacije i bogatstvo arheoloških nalaza privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Ovaj turistički potencijal može donijeti brojne koristi našoj lokalnoj zajednici, stvarajući nova radna mjesta i potičući gospodarski razvoj u ruralnom dijelu naše županije”, rekao je Šime Vicković.

U subotu, 28. listopada održat će se radionica za djecu u sklopu obilježavanja 110.-te obljetnice te je najavljen dolazak gostiju izletničkim vlakom iz Zagreba.

Pročitano 1400 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA