Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Prvi znanstveno-stručni skup 100 godina medicine na otocima Zadarske županije

Posted On Utorak, 26 rujna 2023 17:14

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Marko Kolega i njegova zamjenica Franka Krajnović, u društvu ostalih članova Organizacijskog i Stručno-znanstvenog odbora prvog znanstveno-stručnog skupa 100 godina medicine na otocima Zadarske županije, u utorak, 26. rujna 2023. godine, nazočili su postavljanju lovorova vijenca na poprsje Ante Kuzmanića (liječnika i istaknutog pripadnika hrvatskog narodnog preporoda)  u Perivoju Gospe od Zdravlja.
Spomenuti stručni skup održava se u sklopu svečanog obilježavanja Općine Preko i blagdana sv. Mihovila u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - Podružnice Zadar u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Zadarskom županijom i Općinom Preko.
Program Skupa nastavlja se u srijedu, 27. rujna 2023. godine, u Preku, s početkom u 9 sati, kada će se na otočiću Galevcu biti otkrivena obnovljena ploča i zapaljena svijeća na grobnici Ante Kuzmanića; na mjesnom groblju biti postavljen vijenac te zapaljena svijeća na grobnici Ive i Josipa Marcelića, a nakon čega će se u Velikoj dvorani POU Doma na Žalu u Preku održati znanstveno-stručni skup o povijesti medicine i organizaciji zdravstvene zaštite na otocima u prethodnih 100 godina te okrugli stol.  
U svom pozivu kolegama liječnicima za sudjelovanje na ovom skupu predsjednik HLZ Podružnice Zadar Petar Lozo ističe:
Dobro mi je poznato kako smo svi preopterećeni svakodnevnim radnim, obiteljskim  i drugim obvezama. Međutim, iznimno je važno prepoznati kako se  i s malim osobnim prilogom pozitivne energije, ako je  usmjerena u zajedništvu s drugim kolegicama i kolegama, mogu  ostvariti vrlo kvalitetna djela i pomaci. Ne samo u liječničkoj, nego i u dobrobiti šire zajednice i svog naroda. Primjerice, zahvaljujući  dosadašnjem radu u istraživanju naše prošlosti, prihvatili smo, usprkos iznimno kratkim rokovima, poziv čelnika Općine Preko da obilježimo sto godina od otvaranja prve liječničke ordinacije u Preku. Poticaj je to da tu temu kvalitetno proširimo i organiziramo više znanstveno-stručnih skupova iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zdravstvene zaštite na otocima.
I zato posebno je poželjno da nam se priključe i naši nastavnici sa zdravstvenih studija, medicinskih i drugih fakulteta. Mlađim kolegicama i kolegama savjetujem, javite se i uključite, pomoći ćemo vam u svakom pogledu…mi smo odradili koliko smo mogli i odlazimo (jer su nas pritisnule godine), a bez vas mladih nema budućnosti ni ova Podružnica!

Pročitano 537 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA