Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru je otvoren novi Područni ured HBOR-a za Sjevernu Dalmaciju

Posted On Ponedjeljak, 25 rujna 2023 15:02

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) otvorila je u Zadru Područni ured za Sjevernu Dalmaciju. Iz novog ureda pokrivat će se područje Zadarske i Šibensko-kninske županije, a ured je otvorio predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo uz nazočnost ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, župana Zadarske županije Božidara Longina  državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera, te gradonačelnika Zadra Branka Dukića. Svečanosti su nazočili brojni predstavnici vodećih gospodarstvenika s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije te predstavnici poslovnih banaka i lokalnih uprava.

HBOR je tijekom proteklih 10 godina, u ovim dvjema županijama, podržao gotovo 1.200 projekata s ukupnim iznosom većim od 635 milijuna eura. Od spomenutog iznosa 86 posto odnosi se na investicijske kredite, dok je preostalih 14 posto odobreno za obrtna sredstva. Kako je riječ o izrazito turističkom području, čak 77 posto kredita odobreno je za uslužne djelatnosti, a 23 posto za proizvodne djelatnosti.

Aktivnost Područnog ureda prvenstveno će biti usmjerena na savjetovanje i informiranje privatnih i javnih subjekata o načinu i mogućnostima korištenja HBOR-ovih sredstava kao izvora financiranja za potrebe pokretanja poslovanja, odnosno ulaganja u rast i razvoj. Područni ured imat će važnu ulogu u edukaciji poduzetnika, posebno onih koji tek razmišljaju o ulasku u poduzetništvo, kao i suradnji s predstavnicima lokalne vlasti koji investicijama stvaraju preduvjete za povećanje gospodarskih aktivnosti.

„Iznimno visok udio investicijskih kredita u proteklih deset godina za nas iz HBOR-a odličan je pokazatelj snažnog ekonomskog razvoja ove regije, dok je udio kredita uslužnim djelatnostima potvrda ključne uloge turizma i povezanih uslužnih djelatnosti kao glavnih pokretača gospodarske aktivnosti. Uvjereni smo kako ima još prostora za dodatni rast i razvoj te upravo stoga očekujemo da će novootvoreni Područni ured pridonijeti još boljoj i kvalitetnijoj apsorpciji HBOR-ovih sredstava, bilo da je riječ o kreditima, garancijama i jamstvima ili osiguranju izvoza“, izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo povodom otvaranja novog Područnog ureda u Zadru.

„Otvaranje Područnog ureda HBOR-a u Zadru važan je doprinos razvoju poduzetničkog okruženja u Zadru i sjevernoj Dalmaciji. HBOR je naša najvažnija poduzetnička potporna banka koja je financirala 1200 projekata vrijednih preko 635 milijuna eura od 2013. na području Zadarske i Šibensko-kninske županije. Ispred nas je veliki investicijski ciklus iz EU fondova, a putem HBOR-a plasirat će se financijski instrumenti ukupno vrijedni 724 milijuna eura. Današnjim otvaranjem Područnog ureda sredstva će sada biti još dostupnija poduzetnicima s ovog područja. Čestitam upravi Banke i svima ostalima koji su dali svoj doprinos u podizanju kvalitete poduzetničke klime u sjevernoj Dalmaciji”, istaknuo je ministar Erlić.

„Svakako je važno istaknuti da će i nama u područnoj i lokalnoj samoupravi, suradnja s ovim uredom pomoći pri ostvarivanju projekata čiji je cilj stvaranje kvalitetnih preduvjeta za povećanje gospodarskih aktivnosti na našem području.“, rekao je župan Božidar Longin dodajući kako su  spomenute gospodarske aktivnosti  u Zadarskoj županiji u stalnom porastu.

„Gledajući s perspektive Zadarske županije, slobodno možemo kazati da očekujemo dosad najuspješniju godinu po svim gospodarskim pokazateljima. Posebno vrijedi naglasiti da i dalje imamo rekordnu zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost.“, naveo je još župan.

Područni ured HBOR-a za Sjevernu Dalmaciju smješten je u prostorijama Županijske komore Zadar na adresi Ulica Špire Brusine 16. Novootvoreni ured je sedmi HBOR-ov područni ured, a do sada su Šibensko-kninska i Zadarska županija bile u ingerenciji Područnog ureda u Splitu.

Pročitano 402 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA