Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Županovo pismo učenicima na početku nove školske godine

Posted On Nedjelja, 03 rujna 2023 19:58

Povodom početka nove školske godine, župan Božidar Longin uputio je tradicionalno pismo učenicima.

„Drage učenice i učenici,

evo nas na početku još jedne školske godine.

Čini mi se kao da čujem vaše misli kako je ljeto prebrzo prošlo i kako su ti praznici jednostavno prekratki. Vrijeme je još toplo, more također, ne želite da uživanje i odmor prestanu. No svi ste vi pametna djeca i pametni mladi ljudi pa znate da se život mora vratiti u svakodnevicu i da je povratak u školske klupe neizbježan.

Čuli ste već toliko puta onu staru izreku „Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba“ i vaša reakcija na nju najčešće je kolutanje očima, zar ne? Svi smo to činili u vašim godinama, no kad odrastete, shvatit ćete koliko ste bili sretni i bezbrižni. U kasnijim godinama s nostalgijom ćete se sjećati toga vremena u kojem su ispit iz fizike ili dosadna lektira od 350 stranica bili najteži problemi.

I upravo zbog toga dat ću vam savjet. Budite mudri i iskoristite ovo vrijeme školovanja na najbolji mogući način. Poslušajte svoje učitelje i profesore, istražujte, propitkujte ih, uvijek tražite više, ne ustručavajte se biti znatiželjni. Pokušajte što više čitati. Ekrani su dio naših života i bez sumnje za vas su veliki izazov. Ne trebamo ih unaprijed osuđivati, no morate ih ipak naučiti koristiti s mjerom. Uzmite od njih ono što vam treba, ali ne zanemarite i dobru staru knjigu. Čitanje, osim što vam donosi informacije, potiče maštu i bogati vaš rječnik, uči vas gramatici i pravopisu i otvara vam mnoge nove svjetove. U formativnim godinama u kojima ste sada važno je ne propustiti priliku za stvaranje temeljnih životnih stavova, a osobito formiranja kritičkog mišljenja. Besmisleni mrežni sadržaji ili igranje video igrica neće vam pružiti ono što vam treba kako biste odrasli u odgovorne mlade ljude pune znanja i vještina, ali i pravih moralnih vrijednosti. 

Vaši učitelji i profesori, ali i svi mi ostali odrasli koje susrećete u svojim životima, imamo zadaću učiniti sve što je našoj moći kako bismo vam pružili što kvalitetnije obrazovanje te što bolje materijalne uvjete za njegovo ostvarivanje. O našem zajedničkom radu ovisi ne samo osobna budućnost svakoga od vas, već budućnost našeg društva u cjelini. Stoga uložimo svi maksimalan trud kako bi ta budućnost bila i uspješna i sretna. 

Drage učenice i učenici, svima vama, a osobito prvašićima koji prvi put ulaze u školske klupe te vašim učiteljima i profesorima želim uspješnu, no prije svega sretnu te zabavnu i veseljem ispunjenu školsku godinu 2023./2024.“, poručio je župan Longin.

Pročitano 367 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA