Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Samostanu sv. Frane nakon 49 godina vraćen ukradeni procesijski križ

Posted On Subota, 05 kolovoza 2023 14:49

Svečana primopredaja procesijskog križa iz 14. stoljeća, velikog kulturnog dobra koji je 1974. ukraden u muzeju samostana sv. Frane, održana je u petak, 4. kolovoza u crkvi sv. Frane u Zadru.

Riznici samostana Svetog Frane napokon je vraćen procesijski križ koji se pripisuje velikom zlatarskom umjetniku Franji iz Milana, autoru svjetski poznate Škrinje sv. Šime. Riječ je o iznimno vrijednom kulturnom dobru iz XIV. stoljeća, jednom od najljepših zlatarskih radova hrvatske srednjovjekovne baštine, koje je iz Talijanske Republike vraćeno u Republiku Hrvatsku.

Križ je, kao i Škrinja sv. Šime, dar kraljice Elizabete Kotromanić (1340.-1387.) čiji se lik nalazi na križu a izradio ga je majstor Franjo iz Milana, zadarski zlatar koji je izradio i škrinju sv. Šime. Kraljica Elizabeta darovala je taj križ franjevcima 1358. prigodom potpisivanja Zadarskog mira koje se bilo dogodilo u sakristiji crkve sv. Frane u Zadru, zbog povezanosti kraljice Elizabete i njenog supruga, hrvatsko – ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca s franjevcima.

Svečanosti su, uz ostale nazočili, ministri Nina Obuljen Koržinek i Šime Erlić, veleposlanik RH u Italiji Jasen Mesić, Ricardo Lia, sin talijanskog kolekcionara Amadea Lia u čijem je privatnom vlasništvu križ bio gotovo 50 godina, legalno kupljen na aukciji u Londonu, Pierluigi Peracchini, gradonačelnik La Spezie čijem je gradskom muzeju Lia bio darovao križ te domaćini, gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, gvardijan samostana sv. Frane fra Stipe Nosić i provincijal fra Tomislav Šanko.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, istaknula je da je taj križ jedno od najvrjednijih kulturnih dobara ikada vraćeno u Hrvatsku, u smislu vrijednosti za hrvatsku baštinu, osobito za grad Zadar. Rezultat je to koordiniranog djelovanja hrvatskih i talijanskih institucija - Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva unutarnjih poslova i talijanskih institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini.

„Taj križ je iznimno vrijedan jer je istraživanjima dokazano da je nastao upravo po narudžbi u Zadru, na njemu su likovi svetaca koji su vezani za povijest Zadra. To je i na simboličkoj razini jako važan događaj jer je križ bio ukraden. Obitelj Lia ga je legalno kupila. Kada se otkrilo da se radi o ukradenom predmetu, započeli su razgovori koji su trajali od 2009. do danas. Međutim, obitelj Lia učinila je gestu i odlučili su vratiti križ u Hrvatsku. Stoga mi je jako drago da su u Zadru i predstavnici obitelji Lia, gradonačelnik La Spezije i predstavnik karabinjera, dakle, svi koji su s hrvatskim službama u Ministarstvu, s policijom, Veleposlanstvom RH u Rimu, franjevcima i stručnjacima, bili uključeni u proces i radili na tome da se križ vrati“, rekla je ministrica Koržinek zahvalivši svima koji su sudjelovali u tom „po svemu posebnom procesu povratka križa u Zadar.“.

Pročitano 447 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA