Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin u Vrsima na Svjetskom danu pomoraca

Posted On Ponedjeljak, 26 lipnja 2023 18:26

Svečanom sjednicom u nedjelju, 25. lipnja završeno je trodnevno obilježavanje Dana pomorstva u Vrsima kojom je proslavljen Svjetski dan pomoraca i 20. godišnjica postojanja Udruge pomoraca sveti Nikola Vrsi. Posebno svečano je bilo na Trgu Kolište, jer su Vrsi mjesto koje je kroz povijest dalo više od 700 pomoraca i ponosi se dugom pomorskom tradicijom.

Među brojnim uzvanicima je bio i župan Božidar Longin koji je nazočnima čestitao Svjetski dan pomoraca.

„Od pamtivijeka ljudi su ovdje živjeli od mora i s morem. I danas je more naš najvrjedniji resurs. Nazivaju nas najribarskijom županijom, a temeljna gospodarska grana, koja bi bez mora bila vrlo slabašna grančica, nam je turizam. No ono za što nam je more bez sumnje možda i najvažnije jest ono sažeto u staroj izreci »Stavi prst u more i bit ćeš povezan s cijelim svijetom«, kazao je župan istaknuvši pomorsku tradiciju Zadarske županije.

„Prije nekoliko godina otvorena je nova moderna luka Gaženica koja je svojim položajem na tek pet minuta vožnje od spoja na autocestu postala više no privlačna svim brodarima. Danas je ona odredište koje je na svojim kružnim putovanjima posjetilo već stotine cruisera, a vjerujemo da će uskoro postati i home port. Također, intenzivno radimo i na dovršenju teretne luke koja će, zbog blizine poduzetničkih zona i Zračne luke, mogla postati točkom koja vrijeme prijevoza roba iz udaljenih odredišta, osobito iz Azije, do zapadnoeuropskih zemalja skratiti i za desetak dana. A ako čitavoj ovoj priči dodamo i svjetsku slavu naših pomoraca, uspješnost naše zadarske tvrtke Tankerske plovidbe, mislim da je potpuno jasno da je pomorstvo ona gospodarska grana koja na ovom prostoru ima i blistavu prošlost, i kvalitetnu sadašnjost i vrlo perspektivnu budućnost“, ustvrdio je župan.

Okupljene je pozdravio i načelnik Općine Vrsi Luka Perinić.

„Pomorstvo i Vrsi su već stoljećima povezani i jedno bez drugog jednostavno ne ide. Pomorci su živući dokaz da duša može ostati, dok tijelo poslom odlazi. Svaki novi odlazak na brod, donosi tugu, suze, rastanak. Ali – ploviti se mora. Najbolje to znamo mi u Vrsima. Ne postoji kuća iz koje nije niknuo barem jedan pomorac. Kao dijete i unuk pomoraca, iz vlastitog iskustva znam kakav je to život, odnosno uistinu kruh sa sedam kora. Posebno mi je drago što na području naše Općine djeluje najstarija udruga u Hrvatskoj koja okuplja sve pomorce, bez obzira na njihov status na brodu, a udruga je primjer koja svojim djelovanjem pridonosi boljitku svoje zajednice“, rekao je Perinić.

Pročitano 388 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA