Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Promenadni koncert Gradske glazbe Pag u Zadru

Posted On Petak, 21 travnja 2023 12:44

U sklopu programa obilježavanja Županijskih dana 2023. sutra, u subotu  22. travnja u Zadru će   promenadni koncert održat će  Gradska glazba Pag.

Paški glazbari proći će Kalelargom  te u 11 sati na Forumu održati promenadni koncert.

Gradska glazba je utemeljena u Pagu, u svibnju 1923. godine pod imenom – Građanska glazba. Ove godine slave 100 godina postojanja.

Prvih 26 glazbala kupljeno je u Milanu, u tvornici „Romeo Orsi“, a novce su prikupili paški zanatlije, trgovci i drugi građani svojim donacijama. Zabilježeno je da je Šime Pastorčić donirao 10.000 dinara čime se moglo kupiti 10 do 12 instrumenta.

Prigodom utemeljenja Gradske glazbe, u Pagu je boravio Guglielmo Polzinetti, zet tadašnjeg poznatog paškog gradonačelnika i vizionara Frane Budaka. Polzinetti je bio profesor glazbe i skladatelj pa se prihvatio posla učitelja i dirigenta paških glazbara.

Svoj prvi dokumentirani nastup Građanska glazba Pag bilježi na Božić 1924.g

Poslije Polzinettija, 1926. godine, iz Zadra dolazi Šime Dešpalj, rodonačelnik poznate glazbene obitelji. Pokazao se vrijednim i sposobnim glazbenim učiteljem i pedagogom. Počeo je s obradom koncertnih komada i već 1927. godine Glazba je pod njegovim ravnanjem održala nekoliko vrijednih koncerata. Te je godine za Glazbu skladao koračnicu nazvavši je „1927“, a godinu dana kasnije komponirao je „Paško kolo(1928.)“, koje se od tada pa do danas izvodi u karnevalu.

U ljetopisu paških glazbara ostali su zabilježeni mnogi zanimljivi događaji s nastupa Glazbe u drugim mjestima. Jednom zgodom tridesetih godina prošlog stoljeća, za vrijeme nastupa u Rabu, Glazba je izvela i jedno djelo češkog skladatelja Emila Stolza, koji se baš tom zgodom zatekao tamo i oduševljeno prišao paškim glazbenicima i čestitao im na uspješnoj izvedbi.

Nakon maestra Dešpalja glazbu su vodili brojni kapelnici: Jakov Meštrović, Andrej Pervanja, Ante Meštrović, Jerko Sabalić, Ivan Kustić Đani, Benko Festini, Ante Janovski, Ivan Kušec, Josip Doborgasi, Ivan Zurić, Ante Vojković, Jure Maržić , maestro Ivo Pogorelić i Branko Barbir.

Danas Gradska glazba Pag broji tridesetak aktivnih članova, a uz to se u projektu Male škole muziciranju izučava desetak mladih glazbenika.

Dostavljamo vam i fotografije u prilogu koje možete koristiti u najavi. Na staroj fotografiji je dirigent Šime Dešpalj, otac nedavno preminulih Pavla i Valtera Dešpalja.

Pozivamo vas da sutra svojim dolaskom  podržite Gradsku glazbu Pag.

Pročitano 357 puta

Zadnje objave

srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…
srpnja 05, 2024

Započeo projekt „Central - BIC“

Kick-off sastanakom započeo je projekt Central - BIC_ Central Europe Biodiversity…
lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA