Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Odana počast poginulima na Ražovljevoj glavici

Posted On Petak, 27 siječnja 2023 21:14

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena je 30. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih branitelja u akciji Maslenica. Na mjestima pogibije na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje, odana je počast pripadniku Otočkog bataljuna Denisu Špiki i vojniku 7. domobranske pukovnije Draganu Gulanu. Nakon akcije Maslenica i oslobađanja Škabrnje, hrvatske snage oslobodile su i brdo Ražovljeva Glavica koje su do akcije držale neprijateljske srpske snage. Prema riječima zapovjednika Otočnog bataljuna Joška Pulje Otočki bataljun je dao veliki obol akciji Maslenica. Nažalost, imali su tri mrtva i 27 ranjenih vojnika. Denis Špika bio je zapovjednik 2. satnije i na današnji dan je herojski poginuo braneći Ražovljevu glavicu. Dragan Gulan se nakon akcije vodio kao nestali. Njegovo tijelo pronađeno je tek šest godina kasnije u podnožju Ražovljeve Glavice.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odale su obitelji poginulih te njihovi suborci, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u hrvatskom Saboru Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH predstojnik njegova ureda Zvonimir Frka Petešić, župan Zadarske županije Božidar Longin u čijoj su pratnji bili i zamjenik župana Šime Vicković te pročelnici Josip Vidov, Ivan Šimunić, Krešimir Laštro i Ante Sjauš, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić s izaslanstvom, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, predstavnici hrvatske vojske i policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Na obilježavanju godišnjice bila su nazočna i djeca iz škola Zadarske županije, a himnu su izveli  učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Obraćajući se nazočnima župan Božidar Longin je rekao kako je VRO Maslenica  u sam početak 1993. godine, ponajprije nama, žiteljima Zadarske županije, ali i čitavom hrvatskom narodu, ulila sigurnost u skoru slobodu i mir.

„Pokazala je da hrvatske vojno-redarstvene snage izrastaju u respektabilnu silu i nagovijestila daljnje vojne pobjede, sve do konačne slobode u Oluji.

Ljudska je povijest, nažalost, povijest ratovanja. Domovinski rat najteži je dio novije hrvatske povijesti. A povijest je, kaže izreka, učiteljica života. Iz nje moramo učiti kako se nikada više ne bi ponovile one teške godine. No povijest ne smijemo zaboraviti, osobito oni koji su ju pisali, a hrvatski branitelji jedni su od njih.“, istaknuo je župan dodajući kako upravo njima zahvaljujemo što smo danas ovdje, što nam je pružena prilika živjeti u svojoj zemlji, govoriti svojim jezikom i svojoj djeci stvarati priliku za sretan i miran život.

„Zajedništvo je tih dana bila najvažnija snaga kojom je trebalo pobijediti neprijatelja pa su tako i naši Boduli ostavili svoje školje i stvorili postrojbu u koju su ušli i oni koji nisu otočani.“ Dodao je još župan u prigodnom obraćanju.

Pročitano 494 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA