Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Izabran predstavnik Zadarske županije u Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske

Posted On Utorak, 15 studenoga 2022 15:33

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije organizirao je izbor na kojem je Leon Raspović, učenik OŠ Sv. Filip i Jakov, izabran za predstavnika Zadarske županije Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske NVURH, a Marko Vulić iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar za njegovog zamjenika. Ova dvojica učenika će, kroz sljedeće dvije godine, u tom savjetodavnom tijelu Ministarstva znanosti i obrazovanja zastupati interese učenika osnovnih i srednjih učenika Zadarske županije.

Mogućnost sudjelovanja u spomenutu izboru imali su učenici svih osnovnih i srednjih škola s područja županije, a priliku kratkog predstavljanja i isticanja određenih ideja i programa iskoristilo je 40 učenika s područja Zadarske županije, s tim da je i ove godine nešto veći odaziv zabilježen kod učenika osnovnih škola.

Okupljeni roditelji, prijatelji, razrednici i ostali imali su priliku čuti odlične ideje, prijedloge i konkretna rješenja kako doskočiti problemima u nastavnom i obrazovnom procesu, ali i u školskim hodnicima i igralištima.

Neki učenici su svojih pet minuta iskoristili kako bi, umjesto na sebe i program, fokus stavili na škole i mjesta iz kojih dolaze.

Svi kandidati složili su se da u sklopu svog školovanja žele što više putovati i razmjenjivati svoja iskustva s vršnjacima u zemlji, ali i izvan granica naše države. Iskazali su interes za organizaciju humanitarnih, sportskih, kulturnih i društvenih zbivanja jer takav angažman smatraju vrlo značajnim za osobni razvoj, ali i, s obzirom da škola nije tek mjesto učenja i ocjenjivanja, za razvoj društva u cjelini.

Srednjoškolci su, uz pripremu mature, na ljestvici svojih problema visoko rangirali problem prijevoza do škole, a svi su bili suglasni u želji da ne žele školovanje obilježeno isključivo brigama oko male i velike mature.

Pokazavši vrlo zavidnu razinu poznavanja suvremenih znanja i vještina, učenici su dokazali kako su spremni vrlo brzo i kvalitetno iznijeti određene sadržaje čime su pomogli da izbore predstavnika Zadarske županije u Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske obilježe odlučnost, kreativnost i snalažljivost te demokracija.

Pročitano 457 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA