Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana komemoracija za Anu Tomljanović

Posted On Srijeda, 09 studenoga 2022 13:41

„Gdje god idem, kud god se krećem sve vidim u tapiseriji i sve poželim otkati u tapiseriji. To je taj neprekidni nemir i proces koji se odvija u meni jer ideje su neiscrpne, iz jedne izviru tisuće drugih i tu nema kraja…“, ove riječi o svom radu napisala je Anita Ana Tomljanović Šokčević za koju je danas Narodni muzej Zadar priredio komemoraciju.

Zadarska umjetnica, tapiseristica i donatorica Ana Anita Tomljanović Šokčević  rođena je 1926. u Komletincima kod Vinkovaca. Školu za primijenjenu umjetnost završila je u Zagrebu, Odjel za tekstil i tkanje i diplomirala likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zadru.

Od 1958. do 1963. u zadarskim školama predaje Likovni odgoj i vodi likovnu sekciju zadarske gimnazije. Priređuje zapažene izložbe dječjih radova u Zadru, a 1961. i 1964. i u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu. Tijekom Domovinskog rata zajedno sa suprugom akademskim slikarom Ivanom Tomljanovićem radi s djecom izbjeglicama i prognanicima i priređuje izložbe njihovih radova, 1991. u Ljubljani, 1992. u Puli i 1993. u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu te u zadarskom kazalištu.

Od 1963. radi isključivo na kreiranju tekstila i tkanju tapiserija te, surađujući sa suprugom, tka tapiserije i ostvaruje niz zapaženih izložbi u zemlji i inozemstvu: u Zadru, Rijeci, Zagrebu, Vinkovcima, Mariboru, Kopru, Ljubljani, Beogradu, Salzburgu, Münchenu, Lausannei i drugdje. Ostvaruje dvadeset samostalnih izložbi i sudjeluje na sedamdeset i dvjema skupnim izložbama.

Prigodnim riječima od velike umjetnice danas su se oprostili ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, akademik, Anin đak i prijatelj Nikola Bašić, etnologinja u mirovini koja je preuzela donaciju za NMZ 2016. te prijateljica Ane  i Ivana Tomljanovića Jasenka Lulić Štorić te župan Božidar Longin koji je rekao:

„Stare mitologije poznaju tri suđenice koji drže nit života; jedna ju prede, druga mjeri, a treća prekida. U književnosti upravo je tkanje često korišteno kao metafora života. Za Anitu Tomljanović i njezina supruga Ivana tkanje je bilo upravo to - život.“

Dodao je kako je Ana Tomljanović bila  žena iz nekog drugog vremena koja je svoj životni vijek provela u prostoru umjetnosti u kojem su ona i suprug svojom kreativnošću, ali i iznimnom vještinom „krotili“ prirodu – vunu, tradicionalnu sirovinu našega zaleđa, obrađujući ju sami te bojeći prirodnim bojama.

„Osoba koja je život posvetila umjetnosti, ali i pedagoškom radu s djecom i mladima, a tijekom rata s prognanicima, činom darivanja svog umjetničkog opusa javnosti, pružila nam je svima primjer koliko je u životu potrebno pronaći ono što nas obogaćuje, ali ne materijalno, već ono što nam puni srce i čini nas boljim ljudima“, rekao je župan Božidar Longin.

Nakon komemoracije, kao hommage njenom djelu,  u Etnološkom odjelu – Gradskoj straži otvorena je   izložba „Umjetnost tapiserije“ koja je dio njezine donacije i koju Narodni muzej Zadar posvećuje zadarskoj umjetnici tapiseristici Ani Aniti Tomljanović Šokčević.

Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju od 38 tapiserija koja je, uz druge njihove radove iz područja primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija, objedinjena u Zbirku tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović.

Pročitano 346 puta

Zadnje objave

siječnja 30, 2023

PROMO VIDEO PROJEKTA CUHaCHA

siječnja 23, 2023

Objava rezultata istraživanja: „Profil, ponašanje i zadovoljstvo turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji u 2022. godini“

Dana 20. siječnja 2023. godine u 10,00 sati u Velikoj vijećnici Zadarske županije…
siječnja 02, 2023

Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković Vice posjetili su Postaju granične policije…
siječnja 01, 2023

Županov novogodišnji posjet rodilištu - djevojčica prva beba rođena u 2023. godini 

Župan Božidar Longin sa suradnicima tradicionalno je prvoga dana nove godine posjetio…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA