Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 781

Otvorena izložba „Donbas: rat i mir“ u Gradskoj loži

Posted On Četvrtak, 23 veljače 2017 09:26

Izložbom pod nazivom DONBAS: RAT I MIR otvorenoj u srijedu, 22. veljače 2017. godine u 13 sati u Gradskoj loži obilježava se 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Ukrajine i Republike Hrvatske. Za tu su prigodu svoje snage udružili suorganizatori izložbe u Zadru - Veleposlanstvo Ukrajine, udruga Bila Hrvatska i Narodni muzej Zadar.

Izložba prezentira 66 radova profesionalnih fotografa, novinara, branitelja, volontera i civila koji su u razdoblju između 2014. i 2015. g. fotografirali najdramatičnije trenutke ratom zahvaćenog istoka Ukrajine, jednako kao i upečatljive prizore iz svakodnevnog života ljudi na istom području. U dramatičnim trenucima za ukrajinsku državu gdje je već poginulo više od 10 000 ljudi, među kojima i brojni civili, a skoro 1,5 milijuna Ukrajinaca živi u izbjeglištvu, takva izložba postaje još jednim simbolom podrške i solidarnosti prijateljske Hrvatske koja je i sama proživjela sve strahote rata. Izložba je osim u Zadru, već predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 15. do 25. ožujka 2016., zatim tijekom 2016. godine u Lipiku i u Slavonskom Brodu.

Organizator izložbe u RH je Veleposlanstvo Ukrajine u RH. S ukrajinske strane, organizatori izložbe su opunomoćena predstavnica Predsjednika Ukrajine za mirovno reguliranje situacije na istoku Ukrajine - parlamentarna zastupnica Irina Geraščenko te Nacionalno društvo novinara Ukrajine.

Na zadarskom otvorenju izložbe, kojoj je nazočio velik broj uzvanika iz društvenog i političkog života grada, među kojima i župan Zadarske županije Stipe Zrilić te gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta, prisutne je pozdravila ravnateljica muzeja Renata Peroš. Ravnateljica je podsjetila na već uspostavljenu suradnju između Narodnog muzeja Zadar i udruge Bila Hrvatska, koja svojim djelovanjem čini poveznicu između Ukrajine i Hrvatske, a uz čiju je suradnju prošle godine ostvarena radionica i izložba Masterclass keramike renomirane ukrajinske umjetnice Olge Bezpalkiv. Ravnateljica je istaknula i ranije suradnje kako Grada i Županije, tako i muzeja kao što su različiti izložbeni projekti i predstavljanja knjiga što čini hvalevrijedan prilog gradnji prijateljskih odnosa između dviju država.

U ime udruge Bila Hrvatska, uzvanicima se obratio predsjednik udruge Marin Lerga podsjećajući kako je upravo na inicijativu ove udruge grad Zadar među prvima u Hrvatskoj pružio ruku potpore u najtežim ratnim momentima ratom zahvaćene Ukrajine.

Njegova Ekselencija, veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj, gospodin Oleksandar Levchenko u obraćanju nazočnima istaknuo je brojne povijesne i kulturološke poveznice između Hrvatske i Ukrajine koje sežu još u doba velikih migracija u Europi. Također je zahvalio ravnateljici Renati Peroš na ukazanoj susretljivosti u kulturnoj suradnji koju vidi kao most u gradnji prijateljskih odnosa između Hrvatske i Ukrajine.

Nakon svečanog otvorenja izložbe veleposlanik Levchenko je sa suprugom i u pratnji ravnateljice Peroš i kustosice Ivane Dražić posjetio novoobnovljene prostore Kneževe palače gdje je razgledao izložbe „Kabineti čuda Narodnog muzeja Zadar", „Šest salonskih priča"i „Godine stradanja" koja tematikom obrađuje istu sudbinu koju je Zadar prošao na početku Domovinskog rata 1991., a Ukrajina četvrt stoljeća nakon toga.

Pročitano 1949 puta

Zadnje objave

rujna 25, 2023

Kulturno vijeće Zadarske županije je donijelo Kriterije za ocjenu kvalitete prijedloga programa javnih potreba u kulturu Zadarske županije

Na svojoj 10. sjednici održanoj 25. rujna 2023. Kulturno vijeće Zadarske županije je…
rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA