Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečano otvoren novi studentski dom s restoranom

Posted On Utorak, 04 listopada 2022 21:33

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican danas su u Novom kampusu svečano otvorili novi studentski dom, u čija je tri paviljona smješteno 284 studenata. U okviru doma sagrađen je i novi studentski restoran s 500 sjedećih mjesta te uređeni dodatni sadržaji poput dnevnog boravka i prostora za učenje, praonice rublja, spremišta, čajne kuhinje itd.

Na svečanosti otvaranja uz brojne uzvanike nazočan je bio i župan Božidar Longin sa suradnicima.
Na završnoj konferenciji projekta, koja je održana uoči same svečanosti, rektorica Vican zahvalila je nazočnom predsjedniku Vlade RH, ministrima Olegu Butkoviću i Radovanu Fuchsu, crkvenim velikodostojnicma, predstavnicima javne uprave i svima onima koji su pomogli da se projekt realizira.
Od početka do završetka gradnje i opremanja Studentskog doma i studentskog restorana, istaknula je rektorica Vican, uloženi su višestrani i višebrojni institucijski napori, kao i napori pojedinaca i timova. Najveću zahvalnost izrazila je predsjedniku Vlade i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koje je uvidjelo da se projekt zadarskog sveučilišta više godina nepravedno stavljao izvan liste prioriteta, zatim Gradu Zadru na čvrstoj suradničkoj sprezi, Zadarskoj županiji, Nadbiskupiji, glavnom projektantu Vedranu Pedišiću, glavnom izvođaču, tvrtki Projektgradnja plus, tvrtkama Investinženjering i D&Z na pomnom nadzoru, voditelju projekta gradnje, vanjskom savjetniku, članovima sveučilišnog Savjeta i članovima Senata.

U godini proslave 20. obljetnice obnovljenog Sveučilišta u Zadru, otvorenje Studentskog doma i studentskog restorana posebni je događaj.
„ Izazvani smo prkositi vremenu depopulacije. Sveučilište smo koje se ne iščuđuje demografskoj slici Hrvatske, niti padu broja studentske populacije. Ponosimo se našim mladim snagama koje se ne povode za onima koji se nazivaju plivačima, a nosi ih struja, nego onima koji žive sa sviješću da se zemlja ne može iseliti. Oni su nam neugasiv motivacijski žižak. Nitko nam neće obuzdati razvojni entuzijazam ili otupiti tankoćutnost spram brojnih mladih talenata koji nam i čine poticaj u visokoobrazovnoj svakodnevici. Studentski dom i studentski restoran su dar koji su naši studenti zavrijedili“, istaknula je rektorica Vican, pozivajući uspješnu studenticu i studentsku sportašicu Anu Burazer da iznese svoje dojmove.
„Počašćena sam što ovaj trenutak svečanog otvorenja studentskog doma i studentskog restorana predstavljam sve studentice i studente našeg Sveučilišta i što vam u njihovo i svoje ime mogu radosno i pomalo ushićeno iskazati zahvalnost što je naš san danas postao stvarnost. S povećanjem smještajnih mjesta za studente u studentskom domu, a pritom i sa značajnim brojem stipendija studentima nižeg socioekonomskog položaja, brišemo riječi nepravda, diskriminacija, privilegirani status. To su istine koje nedvojbeno mijenjaju Sveučilište i zbog kojih se osjećamo ponosnima“, rekla je Burazer.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je u dva posljednja mandata Vlade RH u različite objekte sveučilišne infrastrukture uloženo 1,3 milijarde kuna. Uložiti 95 milijuna kuna u objekt poput ovog znači na kvalitetan način iskoristiti novac.
„ Obrazovanje i znanost ključni su smjer razvoja zemlje. Zbog toga kontinuirano povećavamo ulaganja u njih te će za njih iznos u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti biti bez presedana, milijardu eura. Molim naše mlade da shvate da što god studiraju pridonose poimanju identiteta hrvatskog naroda u vremenu globalizacije. Sveučilište u Zadru nizom svojih programa, odjela i studija i potpunom integriranošću predstavlja krasan primjer kako mladima pružiti dostupno i kvalitetno obrazovanje. Vjerujem da će ova ulaganja biti inspirativna i za naše studente i za profesore“, poručio je Plenković.

Uzvanici su se nakon završne konferencije uputili prema zgradi novog doma te ga svečano otvorili. Treba napomenuti kako sami smještaj u domu studenti koriste od svibnja, a danas je u rad pušten i novi sveučilišni restoran Diadora.

Pročitano 988 puta

Zadnje objave

studenoga 23, 2022

NAJAVA 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

10. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. studenog…
studenoga 22, 2022

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as…
studenoga 17, 2022

TRADICIONALNA JELA ZADARSKE ŽUPANIJE, ODRŽANE RADIONICE PROJEKTA CUHaCHA

U Zadru je 12. studenog 2022. godine u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA