Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Fešta od sira u Kolanu

Posted On Ponedjeljak, 29 kolovoza 2022 08:14

Već tradicionalno, posljednjeg vikenda u kolovozu, u Kolanu na Pagu održana je 6. Fešta od sira.

Uz registrirane otočne proizvođače sira, na Fešti su izlagali i ostali otočni i županijski izlagači delicija, pa su domaćini i njihovi gosti mogli uživati i u domaćem pršutu, medu, vinima, džemovima, aromatičnim uljima, mastima na bazi maslinovog ulja i ostalim autohtonim delicijama te proizvodima ovog dalmatinskog kraja.

Na školskom igralištu u Kolanu ove godine na prigodnim štandovima svoje proizvode predstavilo je 34 izlagača. Domaćini ove 6. Fešte od sira su Udruga proizvođača paškog sira na čelu s predsjednicom Martinom Pernar Škunca, TZ Općine Kolan s direktoricom Sarom Čemeljić te Općina Kolan s načelnikom Šimom Gligorom.

„Svi znamo da manifestacija Fešta od sira znači promociju Općine Kolan i prilika je da vas ugostimo u samom centru otoka Paga, u Kolanu. Naravno da Fešta od sira najviše služi u promociji njegovog veličanstva, paškog sira, i to ne samo kao brenda otoka Paga, već Zadarske županije i same RH. Posljednje dvije godine nije bilo fešte, ali naši sirari nisu mirovali, jer oni žive poljoprivredu. S koronom ili bez, poljoprivreda ne može stati. Za daljni razvoj Općine Kolan treba reći što je naš cilj, kakva bi trebala Općina Kolan biti u budućem periodu? Naša Općina prema najnovijem popisu stanovništva ima 812 stanovnika, a na taj broj imamo 60 OPG-a. U turizmu imamo oko 10 tisuća ležajeva, što znači da posjedujemo popriličan turistički potencijal koji se uglavnom nalazi u privatnom smještaju. Gledajući te dvije komponente, poljoprivredu i turizam, odlučili smo upravo na to staviti naglasak u određivanju budućeg smjera djelovanja Općine Kolan, te smo odredili da se moramo razvijati kao kvalitetna turistička destinacija s jasno definiranim ruralnim i poljoprivrednim identitetom, poručio je načelnik Općine Kolan Šime Gligora.

O svim izazovima s kojima se danas susreću proizvođači paškog sira govorila je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.

„Ovo je 6. Fešta od sira, i ove godine mi kao Udruga proizvođača nismo htjeli da sve bude zabavnog karaktera već smo odlučili da se dotaknemo nekih izazova u svakodnevnom radu, tako da smo organizirali okrugli stol gdje smo raspravljali o izazovima s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu. Nekakve teme o kojima smo govorili bile su smanjenje stope PDV-a na sir i mliječne proizvode, govorili smo o budućnosti Paškog sirarstva, profesori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavili su svoje projekte u vidu poboljšanja uvjeta za proizvođače Paškog sira i vezano za kontrolu provedbe oznake izvornosti“, zaključila je Pernar Škunca.

Otvorenju su nazočili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić koji je otvorio manifestaciju, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić,  zamjenik župana  Šime Vicković s pročelnicima Danielom Segarićem i Antom Sjaušem, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, , direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija, , profesori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu te brojni drugi uzvanici.

 

FOTO: Jure Orlić

 

Pročitano 173 puta

Zadnje objave

listopada 01, 2022

Zadarska županija odobrila sredstva za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Na Javni poziv za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području…
Javna priznanja za 2022. godinu
rujna 29, 2022

Dan Općine Preko: Ugljanci dobili novouređeni društveni dom

Otvorenjem novoobnovljenog Društvenog doma, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i…
Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše, jedriličare Šimu i Mihovila Fantelu te hrvača Roka Striku
rujna 28, 2022

Primanje za brončane sportaše – braću Fantela i Roka Striku

Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše koji su…
rujna 27, 2022

Zadarska županija dodijelila 500 tisuća kuna potpora mikro poduzetnicima

Nakon provedenog javnog poziva, ukupno su 33 mikro poduzetnika s područja Zadarske…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA