Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održano prvo izdanje susreta Dani vina i gastronomije Zadarske županije

Posted On Četvrtak, 24 ožujka 2022 11:24

U organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i uz snažnu potporu Zadarske županije u utorak 22. ožujka u Zadru održano je prvo izdanje susreta Dani vina i gastronomije Zadarske županije. Inicijativa povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom te stvaranje prepoznatljivosti lokalne eno-gastronomske ponude realizirala se uz podršku Udruge vinara Zadarske županije, Obrtničke komore Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, te Hotelijersko-ugostiteljske škole Zadar.

U Kneževoj palači svoje su proizvode predstavili brojni proizvođači iz županije i to Figurica vina, PZ MasVin, Vinarija Škaulj, Degarra vinarija, Kraljevski vinogradi, Obrt Ker-Vin, Vina Buljat, Vina i likeri Fiolić, Vinarija Bora, Paška Sirana, Sirana Gligora, Uljara Nadin, 2 Štorije, OPG Dušević, Pršutana Puntica, Pršuti Butić, Mesnice Lukin, OPG Matak, OPG Ivan Rogić, OPG Matak Tartufi i Eko mlikarija. Susretu je nazočio i veliki broj predstavnika ugostiteljskih objekata i hotelskih kuća s područja Zadarske županije.

Program se sastojao od susreta proizvođača i ugostitelja/hotelijera, te druženja svih sudionika uz degustaciju tradicionalnih sezonskih jela sljubljenih s lokalnim vinima.

“Kombinirajući tradiciju, ali i nova znanja, vinari Zadarske županije u posljednjih desetak godina sve su uspješniji, a njihova  vina sve kvalitetnija o čemu svjedoče mnogobrojna priznanja s niza svjetskih natjecanja. Time svakako doprinose ostvarenju naše težnje da Zadarsku županiju brendiramo kao eno-gastro destinaciju. Dvije najambicioznije grane u Županiji, turizam i gastronomija, povezani s već dobro uspostavljenom bazom turista koji posjećuju Županiju, predstavljaju snažne temelje za otključavanje regionalnog potencijala gastronomije u turizmu”, istaknuo je tom prigodom zamjenik župana Šime Vicković najavivši da će Zadarska županija nastaviti pružati potporu suradnji vinara, maslinara i ostalih proizvođača hrane i pića s ugostiteljima kako bi svi zajedno nastavili jednu lijepu priču o najljepšoj, najraznolikijoj i najpoželjnijoj hrvatskoj županiji u kojoj gosta, uz kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, čisto more i veliki broj sunčanih dana, očekuje i eno-gastronomska čarolija.

Ovo događanje dio je snažnih aktivnosti koje TZ Zadarske županije kontinuirano provodi u okviru projekta razvoja eno-gastro-destinacije.

„Ovim uspješnim susretom započinjemo snažnu inicijativu povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom, te stvaranje prepoznatljivosti lokalne eno-gastronomske ponude u vidu turističke ponude Zadarske županije. Želimo i nadamo se kako će ovaj Poslovni susret proizvođača i ugostitelja Zadarske županije rasti svakim novim izdanjem, te biti središnje mjesto za unaprjeđenje lanca prodaje i distribucije domaćih proizvoda unutar Zadarske županije“, najavila je direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija istaknuvši činjenicu kako Zadarska županija svojom autohtonom ishranom, tradicijom uzgoja, resursima i potencijalom posebno u vidu ekološke proizvodnje, te  ponudom i razinom kvalitete usluge može i treba izrasti u ozbiljnu konkurenciju na hrvatskom Jadranu.

Stručnu prezentaciju „Zadarska vinska regija danas i 2050. godine“ o potencijalima i perspektivi Zadarske županije kao vinske regije održala je Manuela Plohl, vinska konzultantica, predavačica WSET 3 razine i diplomantica na prestižnoj Weinakademie Österreich. Plohl je između ostalog istaknula kako Zadarska županija prednjači među svjetskim vinskim regijama u zastupljenosti ekološke proizvodnje koja ovdje iznosi visokih 30.

Gastronomski dio pripremile su mlade snage iz zadarske Ugostiteljske školu na čelu s Renatom Kraljevom, a sastojao se od jela tipičnih za ovo podneblje koje odišu tradicijom i autohtonošću poput šparoga sa jajima, variva od janjetine i povrća, rolice pršuta i paške skute, te banjski brudet od sipe sa bižima i krumpirom. Sommelier Ivan Stiblik nadopunio je predstavljanje povezujući ova ukusna jela s određenim vinskim sortama.

Pročitano 1100 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA