Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Održano prvo izdanje susreta Dani vina i gastronomije Zadarske županije

Posted On Četvrtak, 24 ožujka 2022 11:24

U organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i uz snažnu potporu Zadarske županije u utorak 22. ožujka u Zadru održano je prvo izdanje susreta Dani vina i gastronomije Zadarske županije. Inicijativa povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom te stvaranje prepoznatljivosti lokalne eno-gastronomske ponude realizirala se uz podršku Udruge vinara Zadarske županije, Obrtničke komore Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, te Hotelijersko-ugostiteljske škole Zadar.

U Kneževoj palači svoje su proizvode predstavili brojni proizvođači iz županije i to Figurica vina, PZ MasVin, Vinarija Škaulj, Degarra vinarija, Kraljevski vinogradi, Obrt Ker-Vin, Vina Buljat, Vina i likeri Fiolić, Vinarija Bora, Paška Sirana, Sirana Gligora, Uljara Nadin, 2 Štorije, OPG Dušević, Pršutana Puntica, Pršuti Butić, Mesnice Lukin, OPG Matak, OPG Ivan Rogić, OPG Matak Tartufi i Eko mlikarija. Susretu je nazočio i veliki broj predstavnika ugostiteljskih objekata i hotelskih kuća s područja Zadarske županije.

Program se sastojao od susreta proizvođača i ugostitelja/hotelijera, te druženja svih sudionika uz degustaciju tradicionalnih sezonskih jela sljubljenih s lokalnim vinima.

“Kombinirajući tradiciju, ali i nova znanja, vinari Zadarske županije u posljednjih desetak godina sve su uspješniji, a njihova  vina sve kvalitetnija o čemu svjedoče mnogobrojna priznanja s niza svjetskih natjecanja. Time svakako doprinose ostvarenju naše težnje da Zadarsku županiju brendiramo kao eno-gastro destinaciju. Dvije najambicioznije grane u Županiji, turizam i gastronomija, povezani s već dobro uspostavljenom bazom turista koji posjećuju Županiju, predstavljaju snažne temelje za otključavanje regionalnog potencijala gastronomije u turizmu”, istaknuo je tom prigodom zamjenik župana Šime Vicković najavivši da će Zadarska županija nastaviti pružati potporu suradnji vinara, maslinara i ostalih proizvođača hrane i pića s ugostiteljima kako bi svi zajedno nastavili jednu lijepu priču o najljepšoj, najraznolikijoj i najpoželjnijoj hrvatskoj županiji u kojoj gosta, uz kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, čisto more i veliki broj sunčanih dana, očekuje i eno-gastronomska čarolija.

Ovo događanje dio je snažnih aktivnosti koje TZ Zadarske županije kontinuirano provodi u okviru projekta razvoja eno-gastro-destinacije.

„Ovim uspješnim susretom započinjemo snažnu inicijativu povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom, te stvaranje prepoznatljivosti lokalne eno-gastronomske ponude u vidu turističke ponude Zadarske županije. Želimo i nadamo se kako će ovaj Poslovni susret proizvođača i ugostitelja Zadarske županije rasti svakim novim izdanjem, te biti središnje mjesto za unaprjeđenje lanca prodaje i distribucije domaćih proizvoda unutar Zadarske županije“, najavila je direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija istaknuvši činjenicu kako Zadarska županija svojom autohtonom ishranom, tradicijom uzgoja, resursima i potencijalom posebno u vidu ekološke proizvodnje, te  ponudom i razinom kvalitete usluge može i treba izrasti u ozbiljnu konkurenciju na hrvatskom Jadranu.

Stručnu prezentaciju „Zadarska vinska regija danas i 2050. godine“ o potencijalima i perspektivi Zadarske županije kao vinske regije održala je Manuela Plohl, vinska konzultantica, predavačica WSET 3 razine i diplomantica na prestižnoj Weinakademie Österreich. Plohl je između ostalog istaknula kako Zadarska županija prednjači među svjetskim vinskim regijama u zastupljenosti ekološke proizvodnje koja ovdje iznosi visokih 30.

Gastronomski dio pripremile su mlade snage iz zadarske Ugostiteljske školu na čelu s Renatom Kraljevom, a sastojao se od jela tipičnih za ovo podneblje koje odišu tradicijom i autohtonošću poput šparoga sa jajima, variva od janjetine i povrća, rolice pršuta i paške skute, te banjski brudet od sipe sa bižima i krumpirom. Sommelier Ivan Stiblik nadopunio je predstavljanje povezujući ova ukusna jela s određenim vinskim sortama.

Pročitano 1084 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA