Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Potpisan ugovor za nabavu 6 brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu

Posted On Srijeda, 13 listopada 2021 15:17
Ministar zdravstva Vili Beroš potpisao je ugovor s izabranim izvođačima, zajednicom ponuditelja Tehnomont Brodogradilište iz Pule i ISKRA brodogradilište iz Šibenika Ministar zdravstva Vili Beroš potpisao je ugovor s izabranim izvođačima, zajednicom ponuditelja Tehnomont Brodogradilište iz Pule i ISKRA brodogradilište iz Šibenika

U putničkom terminalu luke Gaženica potpisan je ugovor o izgradnji i opremanju šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe. Brodice će biti smještene u Zadru, Malom Lošinju, na Rabu, u Šibeniku, Supetru i Dubrovniku, a prvi brod bit će isporučen Lučkoj kapetaniji Zadar.

Vrijednost projekta je 76,4 milijuna kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 45 milijuna kuna. Ministar zdravstva Vili Beroš potpisao je ugovor s izabranim izvođačima, zajednicom ponuditelja Tehnomont Brodogradilište iz Pule i ISKRA brodogradilište iz Šibenika.

Kako je najavljeno prilikom potpisivanja ugovora, ova će plovila biti suvremeno opremljena te će se koristiti za potrebe traganja i spašavanja te pružanja medicinske pomoći u slučajevima pomorskih nesreća i pomorskih katastrofa. Također, kako bi se prevenirali nepotrebni visoki troškovi prijevoza s otoka na kopno brzim brodicama, u ambulantama na početnim destinacijama zbrinjavanja pacijenata, omogućit će se izvođenje jednostavnih kvalitativnih ili kvantitativnih medicinsko-biokemijskih pretraga pomoću automatskih biokemijskih analizatora radi utvrđivanja neophodnosti hitne intervencije prijevoza u najbližu ustanovu hitne medicine/bolničku ustanovu na kopnu. S duljinom trupa od 15 metara moći će u idealnim uvjetima postići maksimalnu brzinu od najmanje 35 čvorova, a smanjenom brzinom može tragati za osobama na temperaturi između minus 15 i plus 40 stupnjeva, uz stanje mora 6 (uzburkano i vrlo uzburkano).

Župan Božidar Longin podsjetio je kako se ljeti broj stanovnika na otocima višestruko poveća, zbog čega je infrastruktura preopterećena te je teško reagirati.

„Otoci su veliko bogatstvo i mi u Zadarskoj županiji ponosni smo na svaki od njih. No otoci su i veliki izazov za organizaciju života na njima. Osim komunalne infrastrukture koja te brojke mora podnijeti, najveći udar trpi upravo zdravstvena zaštita. Organizacija dodatnih timova hitne pomoći jedna je od aktivnosti kojom pokušavamo prevenirati moguće probleme. Uz to, prije petnaestak dana pustili smo u rad novi brod koji prevozi hitne pacijente s otoka Ugljana i Pašmana. Prijašnji brod je u 16 godina napravio tisuće 'zlatnih sati' i spasio brojne živote“, rekao je tom prigodom Longin.

Na prigodnoj svečanosti obratili su se i ministar zdravstva Vili Beroš, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević i gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu sklopili su još 2018. godine Sporazum o zajedničkoj pripremi i provedbi EU projekta "Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama" ukupne vrijednosti 76.440.000,00 kuna. Dio projekta sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." i to u iznosu od 85 posto temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog između Ministarstva zdravstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Središnje agencije za financiranje ugovaranje programa i projekata Europske unije, dok se preostalih 15 posto osigurava putem nacionalnog financiranja. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sudjelovao je u navedenom u ukupnom iznosu od 23.796.000,00 kuna.

Pročitano 126 puta

Zadnje objave

studenoga 26, 2021

NAJAVA 4. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

4. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 3. prosinca (petak)…
studenoga 16, 2021

NAJAVA 5. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

5. sjednica Kolegija župana održat će se dana 17. studenoga (srijeda) 2021. godine u…
studenoga 15, 2021

Županova čestitka nogometašima na plasmanu na Svjetsko prvenstvo

Povodom velikog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije i plasmana na Svjetsko…
studenoga 09, 2021

„JOINT CROSS BORDER TRAINING” – Edukativna međugranična radionica - Sastanak prekogranične suradnje Italija- Hrvatska

Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA