Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvoren znanstveno-stručni skup pod nazivom Maritimna kultura zadarskog kraja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Posted On Četvrtak, 07 listopada 2021 13:10

U Centru kreativnih industrija danas je otvoren znanstveno-stručni skup pod nazivom Maritimna kultura zadarskog kraja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kojeg  organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti  Zavod za povijesne znanosti u Zadru i Zadarska županija – Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet.

Na znanstveno-stručnom skupu se obrađuju  dvije cjeline, pomorstvo te ribarstvo i marikultura, a svaka obuhvaća teme iz prošlosti, sadašnjosti te perspektive razvoja u budućnosti - luke, pomorsku trgovinu, pomorstvo okolice Zadra i Zadarske županije, ribarstvo, akvakulturu, industriju prerade ribe i solane u Zadarskoj županiji.

„Ovim skupom nastojat ćemo prikazati presjek tema o značenju mora u zadarskom kraju od antike do danas. More je imalo utjecaj na oblikovanje ljudi i kraja, običaja i života. Posebnost Zadarske županije je u brojnosti otoka i velikoj morskoj površini uvučenoj u kopno, pa površina morskog dijela iznosi preko 3.500 četvornih kilometara“, istaknuo je u uvodnoj riječi upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU Tado Oršolić.

„Naša županija baštini maritimnu kulturu koja je i osnovica našeg gospodarskog identiteta. Gotovo pola županije je more, a obalni pojas najvažniji prirodni i gospodarski resurs. Zadarsko područje je od davnina je bilo značajno prometno čvorište, u čijim se lukama odvijala trgovinska razmjena robe iz cijelog svijeta. Kao tradicionalno ribarsko i pomorsko središte, danas je Zadarska županija središte akvakulture na cijelom Jadranu“ istaknuo je otvarajući skup župan Božidar Longin.

Na znanstveno-stručnom skupu sudjeluje  27 istaknutih znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i inozemstva s 18 predavanja, koji će razmjenom najnovijih znanstvenih spoznaja dati prilog boljem i potpunijem razumijevanju ovih tema. među njima su eminentni hrvatski znanstvenici - akademik Nenad Cambi predavat će o Zadru u antičkom pomorstvu istočnog Jadrana, Smiljan Gluščević o lukama i trgovinama na zadarskom akvatoriju u antici, Damir Magaš o zemljopisnoj osnovi razvoja pomorstva zadarskog kraja, Marin Perinić o povijesti pomorskog obrazovanja u Zadru i modernizaciji obrazovanja zadarskih pomoraca.

Zadarska županija baštini dugu i bogatu povijest pomorstva i ribarstva i svaka cjelina skupa  posebna je i velika priča za sebe. Ipak, organizatori smatraju  da je ovo samo početak za jednu veću, cjelovitiju i obuhvatniju sliku maritimne kulture na zadarskom području i uvid u njeno bogatstvo.

Pročitano 200 puta

Zadnje objave

studenoga 26, 2021

NAJAVA 4. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

4. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 3. prosinca (petak)…
studenoga 16, 2021

NAJAVA 5. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

5. sjednica Kolegija župana održat će se dana 17. studenoga (srijeda) 2021. godine u…
studenoga 15, 2021

Županova čestitka nogometašima na plasmanu na Svjetsko prvenstvo

Povodom velikog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije i plasmana na Svjetsko…
studenoga 09, 2021

„JOINT CROSS BORDER TRAINING” – Edukativna međugranična radionica - Sastanak prekogranične suradnje Italija- Hrvatska

Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA