Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 30. obljetnica osnutka Planinske satnije Starigrad

Posted On Petak, 17 rujna 2021 18:55

Prije 30 godina formiran je veliki broj postrojbi Hrvatske vojske, tada Zbora narodne garde, popularnije Zenge kojoj su krenuli u obranu Domovine. Među njima, 7. srpnja 1991. i popularno zvana "Planinska satnija Starigrad". Tim povodom u Starigradu Paklenici danas je održana svečanost kojoj je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno impozantnog križa na novom groblju.

Obilježavanju su uz zapovjednike i pripadnike Planinske satnije Starigrad  nazočili izaslanik Predsjednika RH pukovnik Krešimir Ražov, zapovjednik 93. krila HRZ-a, izaslanik predsjednika Vlade RH, župan Zadarske županije Božidar Longin , izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Katuša, jedan od ratnih zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrovi, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, načelnik Općine Starigrad Krste Ramić sa suradnicima, zapovjednici i pripadnici postrojbi iz Domovinskog rata, predstavnici više udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mještani Starigrada.

Zavidan ratni put "Planinske satnije Starigrad"  ispisao je najslavnije stranice povijesti Domovinskog rata. U iznimno teškim uvjetima, na Velebitu provela je 4 zime i bila temelj opstanka mnogih postrojbi koje su zajedno s njima držale položaje na vrhovima Velebita.

Kako izgleda ratovati na Velebitu, čuvati položaje i ići u izviđanja kad se temperature mjesecima drže oko -20 stupnjeva Celzijevih i niže, dok danima zavija vijavica, a tijelo je često pothlađeno, kako preživjeti rat tamo gdje osim konvencionalnog neprijatelja imaš prirodu koja, ako joj nisi vičan, postaje još opasniji neprijatelj. O tim vremenima svjedoče nam svi oni koji su ratovali na ovom prostoru, posebice pripadnici Planinske satnije Starigrad  koja je od osnutka pa nadalje imala prepoznatljiv ratni put sve do kraja Domovinskog rata. Sva svjedočanstva potvrđuju visok doprinos te postrojbe  u Domovinskom ratu,  iznimnu odgovornost, odlučnost, ali i samozatajnost zapovjednika i pripadnika postrojbe. Prvi zapovjednik Planinske satnije Starigrad  bio je Zoran Šikić koji je danas govorio o  ratnom putu ove postrojbe.

Planinska satnija Starigrad  ustrojbeno bila  u sastavu više postrojbi, no najdulje je bila i završila svoj ratni put u 7. Domobranskoj pukovniji o čemu je govorio jedan od zapovjednika te pukovnije Danijel Kotlar.

Svojih dana na Velebitu i iznimno teških zima, ali i požrtvovnosti ovdašnjih mještana koji su preko noći postali vojnici prisjetio se izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Katuša, jedan od ratnih zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrovi.

U ime predsjednika Vlade RH govorio je župan Božidar Longin koji je rekao kako nas je Domovinski rat naučio zajedništvu i da su upravo  zajedništvo i suradnja u ratu bili ključni  za pobjedu.

„Obljetnice poput ove podsjećaju nas na još jednu našu veliku obvezu – ne zaboraviti. Sjećanje na one koji su pali na putu prema slobodi ne smije se ugasiti i upravo to je zadaća svih nas koji smo preživjeli. Zadaća da govorimo istinu o Domovinskom ratu, da se sjećamo i da svoju djecu i unuke, onako iskreno i bez patetike, naučimo da budu svjesni povijesti svoga naroda te da vole svoju Domovinu na najbolji mogući način.“, rekao je župan posebno naglasivši da se danas  prisjećamo  svih čiji su životi ugasli ovdje na velebitskim stazama kako bi danas njima slobodno šetali planinari i rekreativci.

„Njima, ali i svim ostalim hrvatskim braniteljima neka je vječna slava i hvala. Ne smijemo ih iznevjeriti, zato budimo odgovorni članovi društva i poštenim i vrijednim radom nastavimo voljeti Domovinu.“, zaključio je župan.

Na današnjoj svečanosti uručena su priznanja Općine iz prethodnih godina- Grb Općine Starigrad Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi – za promicanje vrijednosti Domovinskog rata te povelja o proglašenju  počasnim mještaninom općine Starigrad generala pukovnika Ante Gotovine koju je u njegovo ime preuzeo Danijel Kotlar .

Pročitano 1097 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA