Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sastanak župana: Prioritet je uspostava kvalitetnog javnog linijskog prijevoza putnika

Posted On Petak, 17 rujna 2021 09:17

Na redovnom Kolegiju župana, održanom u četvrtak u Zagrebu, raspravljalo se o javnom linijskom prijevozu putnika, promjenama koje donosi novi Zakon o obrtu i aktualnostima u poljoprivredi.

Govoreći o organizaciji javnog linijskog prijevoza, s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture raspravljalo se o mogućnostima proširenja Radne skupine za javnu uslugu kako bi se u obzir uzela šira slika po hrvatskim županijama.

„Prioritet je uspostava kvalitetnog javnog linijskog prijevoza putnika i oko toga je postignut konsenzus svih župana. Također smatramo da prijedlozi izmjena i dopuna zakona koji se tiču javno-linijskog prijevoza moraju biti sastavljeni tako da sklapanje ugovora o javnoj usluzi u cestovnom prometu bude pravno i organizacijski provedivo“, istaknuo je tom prigodom župan Božidar Longin.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek najavio je da je u strateškim planovima Zajedničke poljoprivredne politike od 2023. do 2027. puno novina. Osigurat će se sredstva za izravna plaćanja, poboljšanje ruralne infrastrukture te pomorstvo i ribarstvo. Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ubrzat će procese provedbe kako bi se olakšao postupak raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

„Krajem srpnja je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak uz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Praksa je pokazala da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura“, naglasio je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Uoči donošenja novog Zakona o obrtu razgovaralo se o izmjenama koje predviđaju novu organizaciju obrtničke komore. Trenutno je komorski sustav organiziran na tri razine – Hrvatska obrtnička komora kao nacionalno udruženje, 20 područnih komora i 112 udruženja obrtnika. Prema Obrascu prethodne procjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, ukinule bi se područne obrtničke komore, koje su organizirane u skladu s regionalnim ustrojem. S obzirom na to da zajedničke aktivnosti županija i obrtničkih komora predstavljaju obrtništvo županije, stav županija je da ih treba zadržati u takvom obliku.

Hrvatska zajednica županija nastavlja usku suradnju s resornim ministarstvima u ispunjenju ciljeva sukladnih potrebama s „terena“.

Pročitano 812 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA