Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zavod za javno zdravstvo Zadar postaje referentni centar za jugoistočnu Europu

Posted On Ponedjeljak, 24 svibnja 2021 17:53

Zavod za javno zdravstvo Zadar postao je referentni centar za molekularnu dijagnostiku na području 12 zemalja jugoistočne Europe. Uređaj Viper LT, koji automatski na principu PCR testova provodi dijagnostiku virusa i bakterija, vrijedan je 2,5 milijuna kuna, a Zavodu ga je poklonila američka tvrtka Becton Dickinson and Company, zajedno s radnim materijalom za godinu dana. 

Najavljeno je to prilikom posjeta državnog tajnika za zdravstvo, Silvija Bašića Općoj bolnici Zadar gdje je s ravnateljima bolnice i ZJZ-a Čulinom i Škrgatićem, županom Longinom i gradonačelnikom Dukićem, razgovarao o nastavku provođenja cijepljenja na području Zadarske županije i pripremi za turističku sezonu. 

„Zbog ovog uređaja u Zadar će dolaziti uzorci iz 12 zemalja, ali i razni stručnjaci na edukaciju. Naši djelatnici će sudjelovati u edukaciji budućih korisnika ovakvih dijagnostičkih uređaja. Nama najbliži takav uređaj nalazi se u jednom privatnom laboratoriju u Beču, a za zapadnu Europu u sveučilišnoj bolnici u njemačkom Heidelbergu“ istaknuo je ravnatelj ZJZ-a Zoran Škrgatić nakon radnog sastanka s državnim tajnikom. 

Ravnatelj Čulina podsjetio je da je zadarska bolnica krajem prošle i početkom ove godine uz pomoć resornog ministarstvadobila dva nova vrijedna uređaja, CT i Magnet, čime su se liste čekanja značajno smanjile. 

„Sada su liste čekanja smanjene na dva do tri mjeseca,a kad se sa specijalizacije vrati šest radiologa, čekanje na dijagnostičke preglede će biti još kraće“, kazao je Čulina dodajući kako je s Ministarstvom riješen i problem neisplate prekovremenih sati te je postignut dogovor s oko 950 djelatnika bolnice kojima će uskoro biti isplaćena sredstva. Ministarstvo je bolnici u dvije tranše dalo 29,6 milijuna kuna za pokrivanje dugova, odnosno troškova nabavke lijekova i medicinske opreme.

Državni tajnik Silvio Bašić, bivši liječnik zadarske bolnice i novi član Upravnog vijeća OB Zadar najavio je dolazak tri nova medicinska broda za zadarske otoke te mobilne ambulante za zaleđe županije.

„Jedan brod prevozit će hitne bolesnike s otoka Ugljan i Pašman. On stiže kroz mjesec dana, a ostali iduće godine. Ploveća hitna pomoć olakšat će život stanovnicima otoka, ali i turistima. Osim otočana, za najudaljenije žitelje zadarskog zaleđa nabavili smo mobilnu ordinaciju koja će im pružiti kvalitetnu medicinsku skrb“, najavio je Bašić dodavši kako mu je želja da OB Zadar postane najprije klinička bolnica a potom i klinički bolnički centar.

„Zdravstvena skrb naših građana nam je uvijek u fokusu i zato me veseli svaki projekt koji realiziramo u zdravstvu. Nastavit ćemo s opremanjem Opće bolnice Zadar najmodernijim dijagnostičkim uređajima, a isto tako osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb u svim dijelovima županije, o čemu svjedoči najava dolaska tri medicinska broda za naše otoke te mobilne ordinacije s ljekarnom za stanovnike zaleđa naše županije“, poručio je župan Longin podsjetivši da je samo za zdravstvenu opremu u Poliklinici dosad uloženo više od 50 milijuna kuna. 

„Dobili smo magnet i CT čime su značajno smanjene liste čekanja. Novi uređaj za PCR čini nas referentnim centrom za edukaciju u 12 zemalja jugoistočne Europe, a dolaskom linearnog akceleratora napravit ćemo ključni korak u našem cilju da osiguramo uslugu na razini kliničkog bolničkog centra. Uz sve ovo kao liječnik znam koliko je bitna edukacija mladih liječnika. Sve što radimo je proces i ne ide preko noći te ćemo zajedno ustrajati narednih godina kako bi zdravstvena usluga našim sugrađanima bila na najvišoj razini“, nadovezao se gradonačelnik Branko Dukić.

Glavni epidemiolog dr. Alan Medić istaknuo je zadovoljstvo provođenjem cijepljenja protiv koronavirusa na području Zadarske županije. 

„Do sada je u Zadarskoj županiji podijeljeno 64.000 doza cjepiva, a jedna trećina cijepljenih je primila dvije doze. Plan je do kraja lipnja procijepiti preko 50 posto žitelja županije. Sada imamo dosta mirniju situaciju, ali ne smijemo se opustiti već trebamo što više cijepiti da se virusi ne širi i ne stvarajunove mutacije. To je važno za sve, poglavito turizam od kojeg živi zemlja, jer gosti vole sigurnost i zdravlje“, kazao je Medić i zahvalio svim kolegama i zaposlenicima u zdravstvenom sustavu, pogotovo onima na Covid odjelima, koji su zadnju godinu dana iznijeli najveći teret u borbi s pandemijom.

Pročitano 624 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA