Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježen spomendan rušenja franjevačkog samostana i crkve u Karinu

Posted On Subota, 13 veljače 2021 21:01

U Karinu je obilježena  28. godišnjica Dana sjećanja na razaranje franjevačkog samostana i crkve u Domovinskom ratu. Spomenik kulture nulte kategorije iz 15. stoljeća pobunjeni Srbi srušili su kao osvetu za poraz u Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica.

Vijence su položili predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, Ministarstva hrvatskih branitelja, MORH-a, MUP-a, Zadarske županije te jedinica lokalne samouprave.

U ime Ministarstva branitelja vijenac je položila  izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Amalija Mišlov Blagojević, u ime Ministarstva obrane izaslanik  ministra obrane RH te načelnika Glavnog stožera OSRH-a  zapovjednik 93. krila HRZ-a pukovnik Krešimir Ražov te u ime   PU Zadarske  načelnik PP Benkovac Marijo Brzoja. Počast je odao i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnici Benkovca i Obrovca Tomislav Bulić i Ante Župan te zamjenik načelnika općine Bibinje Šime Sekula.

Svetu  misu  za Domovinu u župnoj crkvi  predslavio je  fra Žarko Maretić, bivši provincijal . Liturgijske dijelove pjeva je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Temperatura ispod nule i oštra velebitska bura nisu spriječile branitelje i izaslanstva da se prisjete bezumnog kulturocida pobunjenih Srba iz 1993. godine. „Šest stoljeća je franjevački samostan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije bio u Karinu“, kaže gvardijan fra Petar Klarić dodajući kako su godine 1429.  ovdje došli franjevci, a samostan je u znak osvete za Maslenice razoren, opljačkan i uništen.

„Franjevci su protjerani i ranije, još u ljeto 1991., ali vratili su se u Karin 1997., a potom se prionulo obnovi samostana.

Godine 2006., na Gospu od Anđela, 2. kolovoza je samostan blagoslovljen, crkva je posvećena i stavljen je na raspolaganje vjernicima.“, rekao je fra Petar Klarić.

Pročitano 137 puta

Zadnje objave

ožujka 04, 2021

Novo ruho Benkovca: Više od 100 milijuna kuna projekata u drugom najvećem gradu Zadarske županije

Župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića i pročelnika za poljoprivredu i…
veljače 24, 2021

Vlada u obilasku ribarske infrastrukture u Zadarskoj županiji

U sklopu posjeta Zadarskoj županiji, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno…
veljače 24, 2021

Plenković u obilasku novog sustava navodnjavanja na Baštici

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković prilikom svojeg posjeta Zadarskoj…
veljače 18, 2021

Novi Centar izvrsnosti Cerovačke špilje pružit će nezaboravan doživljaj

Župan Božidar Longin u pratnji suradnika obišao je radove na Centru izvrsnosti Cerovačke…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA