Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Za podršku razvoju rane intervencije na području grada Zadra i Zadarske županije 1,45 milijuna kuna

Posted On Subota, 19 rujna 2020 09:19

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji socijalne politike upriličilo je u Zadru svečanost uručenja ugovora iz programa „Zaželi – program zapošaljavanja žena – faza II.“, Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.“ i „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA I.“. Ministar Josip Aladrović korisnicima je uručio 23 ugovora ukupne vrijednosti preko 28,6 milijuna kuna.

U sklopu Poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA I.“, Zadarska županija partner je Gradu Zadru koji je dobio sredstva za projekt  „PRRI – podrška razvoju rane intervencije na području grada Zadra i Zadarske županije“.

Riječ je o projektu kojim se nastoji povećati uključenost u društvo djece s teškoćama u razvoju i njihovih članova obitelji. Predviđena je uspostava mobilnog tima Kabineta za ranu intervenciju koji će vrtićima stavljati na raspolaganje stručne kapacitete za rad s djecom s razvojnim rizicima, odnosno teškoćama. Također, ojačat će se kapaciteti stručnjaka kroz radionice, edukacije i  umrežavanje s domaćim i međunarodnim stručnjacima. Vrijednost projekta je 1.450.470, 96 kuna.

Župan Božidar Longin podsjetio je kako je Zadarska županija u okviru poziva Zaželi, prošle godine bila nositelj projekta POKRET - Projekt Osnaživanja KonkuRentnosti i Efikasnosti žena na Tržištu rada, a kroz ostvarenje tog projekta skupina žena dobila je certificirano obrazovanje za deficitarno zanimanje na tržištu rada, a ujedno su dobile zaposlenje na razdoblje od 24 mjeseca.

„Time smo i smanjili pritisak na naš Dom za starije i nemoćne osobe jer su se te žene, kao gerontodomaćice, skrbile za ukupno 100 starijih osoba po njihovim kućanstvima“, poručio je Longin i najavio da se projektom Podrška Razvoju Rane intervencije na području grada Zadra i Zadarske županije očekuje dodatan doprinos aktivnosti rane intervencije koja se na području Zadarske županije provodi već nekoliko godina kroz uspostavu Kabineta za ranu intervenciju.

„Svjedoci smo da, nažalost, broj djece kojoj je rana intervencija potrebna nije zanemariv. Također, osobito u ovoj situaciji epidemije koja je ugrozila gospodarstvo, jasno je da financijske teškoće onemogućuju roditelje koji ne žive u gradu Zadru da redovito dovode svoje najmlađe u Kabinet. Stoga je ovim projektom osmišljena uspostava mobilnog tima Kabineta koji će kroz stručne patronaže u vrtićima diljem županije raditi s djecom s razvojnim rizicima, a po potrebi i u domovima korisnika“, dodao je Longin.

U ime Grada Zadra, ugovor je preuzeo gradonačelnik Branko Dukić te zahvalivši ministarstvu, istaknuo kako je to novi iskorak za poticanje integracije djece s razvojnim odstupanjima u programe vrtića i škola.

„Grad Zadar primjer je dobre prakse u pripremi, prijavi i provedbi projekata uz pomoć dostupnih sredstava EU pa su i naši razvojni projekti u najvećem dijelu oslonjeni na ovakav oblik financiranja što nam omogućava nastavak investicija i u doba ove krize. Poziv za Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici bio nam je prigoda za snaženje procesa socijalne uključenosti i pružanje podrške razvoju učinkovitih socijalnih usluga“, kazao je gradonačelnik Dukić naglasivši da je će se ovim projektom razina socijalnih usluga u Zadru podići na višu razinu.

Pročitano 407 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2022

NAJAVA 7. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

7. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. lipnja (srijeda)…
lipnja 21, 2022

Eno-gastro županija: Vinari, maslinari i sirari osvojili niz međunarodnih priznanja

Župan Božidar Longin priredio je u dvorištu Doma Zadarske županije primanje za vinare,…
Priznanja Općine Pašman ove godine su zaslužili Nikola Krajnović, Ivana Tadija, Ines Škrokov i Vice Bobić
lipnja 14, 2022

Dan Općine Pašman: Ćosić posebno ponosan na porast broja stanovnika

U Pašmanu je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine i blagdana…
Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara boravio je proteklih dana u Zadarskoj županiji
lipnja 13, 2022

Hrvatski zbor sportskih novinara u posjetu Zadarskoj županiji

Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara prevođen predsjednikom Jurom Ozmecom i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA