Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana sjednica Županijske skupštine: Usvojen rebalans proračuna

Posted On Četvrtak, 23 srpnja 2020 16:10

Županijski vijećnici usvojili su izmjene i dopune proračuna za 2020. godinu na 19. sjednici Županijske skupštine koja je zbog epidemioloških mjera održana u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Izmjene i dopune proračuna Zadarske županije za 2020. godinu donesene su, između ostalog, zbog okolnosti u gospodarskom okruženju RH uzrokovanih epidemijom koronavirusa COVID-19.

Izvorni proračun Zadarske županije smanjen je za 15 milijuna kuna te iznosi 122 milijuna kuna, od čega se samo od poreza na dohodak očekuje pad prihoda za 8,6 milijuna kuna, a prihodi su pali i zbog županijskih mjera pomoći gospodarstvu poput djelomičnog oslobađanje obveze plaćanja naknade za koncesije na pomorskom dobru te oslobađanja obveze plaćanja naknade za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. U proračunu je, po toj osnovi, za prvih šest mjeseci ostvareno milijun kuna manje prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

„Smanjenje i djelomično ukidanje poreza na dohodak imalo je značajnu ulogu u očuvanju radnih mjesta tijekom koronakrize, a uz Vladu RH veliki doprinos dale su i Županije te jedinice lokalne samouprave jer je porez na dohodak glavni izvor prihoda našeg proračuna. Naravno da konstantno pratimo učinak mjera na županijski proračun koji se zbog toga slabije puni, ali nam je istovremeno cilj da pomognemo našim poduzetnicima i maksimalno zaštitimo radna mjesta“, istaknuo je župan Božidar Longin. 

Ukupni proračun županije, koji uključuje i decentralizirana sredstva te sredstva korisnika županijske riznice, povećan je na 1.367.000.000,00 kuna što je za 1,86% ili za 25.000.000,00 kuna više u odnosu na prethodni plan. U pravilu se to odnosi na doznake sredstava po projektima, pomoći ustanovama u zdravstvu te sredstva za provedbu parlamentarnih izbora.

Uz izmjene i dopune proračuna za 2020. godinu, županijski su vijećnici usvojili i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu.

Uz to, usvojena su godišnja izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2019. godinu više ustanova kojima je Županija osnivač– Županijske uprava za ceste, Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, Županijske lučke uprave Zadar, Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Opće bolnice Zadar, Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru, Psihijatrijske bolnice Ugljan, Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja Zadarske županije, Zdravstvene ustanove Ljekarne Zadar te Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.

Pročitano 416 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA