Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Nin veliko gradilište: Obnavljaju se mostovi, uređena nova šetnica i zaobilaznica

Posted On Petak, 22 svibnja 2020 15:51

Grad Nin i dalje je jedno veliko gradilište. Naime, pri završetku je nekoliko kapitalnih projekata za ovaj prekrasan kraljevski grad koji bi do srca ljeta trebao dobiti još privlačniju vizuru.

Tim povodom, župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Mršića, pročelnika Krešimira Laštre i Daniela Segarića te ravnatelja Županijske lučke uprave Davora Škibole posjetio je Nin gdje je s domaćinom, gradonačelnikom Emilom Ćurkom obišao radove.

Nedavno je završena obnova Donjeg mosta, a u neposrednoj blizini dovršavaju se radovi na novome rotoru na ulazu u grad.

„Sjećamo se svi kako je naš grad prošao u katastrofalnoj poplavi u rujnu 2017. godine, a upravo su naša dva mosta bili simboli teškog stradanja. Moram istaknuti kako smo u tom trenutku zahvaljujući brzoj reakciji župana Longina i velikom razumijevanju Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića krenuli u žurnu sanaciju. U Donji most smo ugradili upornjake od 12 metara, a odmuljali smo morsko dno 50 metara s obje strane mosta“, rekao je ninski gradonačelnik Emil Ćurko dodavši kako je za obnovu dva mosta osiguran iznos od 31 milijun kuna preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, točnije sredstvima Hrvatskih cesta.

„Radovi na obnovi Gornjeg mosta se također privode kraju i trebali bi biti gotovi sredinom lipnja. Na njemu su također provedena sva potrebna ojačanja kao i odmuljavanje dna u širini od 50 metara. Uz vraćanje prvobitnog stanja, cilj je bio je i osigurati dugoročnu stabilnost mostu te bolju protočnost mora kako bi se sačuvao jedinstven ambijent ninske lagune. Naši građani su jako zadovoljni svim dosadašnjim poslom, a vjeruju kako će to prepoznati i njihovi gosti“, dodaje Ćurko koji je župana i suradnike proveo duž 220 metara novouređene šetnice na Obali Petra Krešimira IV., od Donjeg mosta do Gospina mula, na kojoj se posebnim dekorativnim betonom uredila staza, obnovila školjera, hortikulturno uredile zelene površine te postavila rasvjetna tijela. Radove u vrijednosti 330 tisuća kuna financirala je Županijska lučka uprava Zadar.

„Veseli me vidjeti kako se grad Nin izdignuo poput Feniksa nakon one katastrofalne poplave. Također, vrlo je važno da radovi na svim ninskim gradilištima, uključujući i oba mosta, nisu stali tijekom epidemije koronavirusa. Svaka gospodarska aktivnost je bitna da što prije uspijemo sanirati posljedice koronavirusa. Naša županija je jedno veliko gradilište, a to između ostalog zahvaljujemo dobro pripremljenim projektima te kvalitetnoj suradnji lokalne i regionalne vlasti s Vladom RH“, poručio je župan Longin uz napomenu da je županija preko Županijske uprave za ceste pomogla i u sanaciji 700 metara duge pristupne ceste preko ninske solane (ŽC 6004), također stradale u poplavi.

„Ukupna vrijednost te investicije je 3,9 milijuna kuna, a uz cestu su napravljeni nogostup, dva autobusna ugibališta te biciklistička staza“, kaže Longin.

Župan i gradonačelnik sa suradnicima posjetili su i gradilište u centru grada, gdje su u tijeku radovi na sustavu javne odvodnje, projektu Aglomeracija Nin – Privlaka – Vrsi.

Aglomeracija Nin – Privlaka - Vrsi sastoji se od 102 kilometra gravitacijske i tlačne kanalizacije, 34 crpne stanice, 32 kilometra sanacije vodovoda i podmorskog ispusta ukupne dužine 4,4 kilometra. Radovi vrijedni 430 milijuna kuna otvoreni su u ožujku 2019. godine, uz nazočnost predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića.

Pročitano 224 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA