Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Kabinet za ranu intervenciju ponovno počeo s radom

Posted On Srijeda, 29 siječnja 2020 15:21

Zadarski Kabinet za ranu intervenciju od danas ponovno radi  u novim prostorijama na Ravnicama, na mjestu nekadašnjeg Centra za prevenciju ovisnosti.

„Po našim procjenama, prema Centru bi trebalo gravitirati oko 200 korisnika godišnje, s tim da bi po statistici samo iz grada Zadra trebali imati oko 150 korisnika. S obzirom da pružamo podršku djeci i njihovim roditeljima od rođenja pa do 3-4 i iznimno sedme godine djeteta, radi se o popriličnom broju potencijalnih korisnika. Kabinet u velikoj mjeri ima sve što treba imati najmoderniji kabinet za ranu intervenciju, no na tome ne smijemo na tome stati. Treba raditi na kvaliteti i slijediti svjetske tokove“, rekao je Dario Kovač, voditelj Kabineta.

Glavni cilj je pružanje podrške djeci u njihovom odrastanju te umanjivanje i prevencija utvrđenih teškoća i rizika.

„Želimo da naša djeca imaju svu potrebnu skrb, od rođenja do završetka školovanja i da postanu pravi  i ispravni ljudi. Ovo je samo jedan vid skrbi koji grad Zadar zajedno sa Županijom i Nadbiskupijom provodi već 10 godina“, rekao je gradonačelnik Branko Dukić i dodao kako će se po dovršetku Centra Mocire dio Kabineta rane intervencije prebaciti i  u te novouređene prostorije.

„Zadarska županija se od prvoga trenutka kada su nastali problemi iznenadnim prestankom rada Kabineta za ranu intervenciju uključila u kvalitetno pronalaženje rješenja. Nažalost, prošlo je za korisnike dugih 7 mjeseci, međutim cijelo vrijeme smo radili na iznalaženju kvalitetnog zamjenskog prostora. Sada smo u ovom lijepom prostoru Zadarske nadbiskupije u čije je uređenje i Zadarska županija uložila dio sredstava“, rekao je zamjenik župana Šime Mršić  rekavši da je Županija i  ove godine osigurala  260.000 kuna za funkcioniranje Kabineta, te da će tako  biti i u budućnosti.

U periodu u kojem kabinet nije radio djeca su upućivana na tretmane u privatne institucije, a Grad Zadar i Zadarska županija podmirivali su troškove s ukupno 17.800 kuna, od čega je do sada isplaćeno 13.020 kuna.

Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa rekla je kako je  izuzetno  sretna što u svom gradu može svjedočiti dobroj praksi i jako dobroj suradnji između lokalne i regionalne samouprave te između udruga civilnog društva. „Posebno bih naglasila  izuzetnu suradnju s Caritasom Zadarske nadbiskupije. U Centru Mocire sve ide svojim tijekom bez obzira na brojne poteškoće na koje se nailazilo kroz  ovo razdoblje, želim naglasiti da smo osigurali preko 25 milijuna kuna za radove koji se sada provode, od toga je 50 posto osiguralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Nazire se kraj, u fazi smo nabave opreme, krenuli smo s izradom projekte dokumentacije i pratit ćemo završetak radove te narudžbu za opremu.“, rekla je Marija Pletikosa.

Roditelji djece koji su zabrinuti za njihov razvoj mogu se obratiti Kabinetu za ranu intervenciju za savjetovanje poticanja dječjeg razvoja i direktan rad s djecom, pružanje podrške u ulozi roditeljstva i procjenu statusa dječjeg razvoja.

Obilasku Kabineta prethodio je sastanak u Maloj vijećnici Grada Zadra  na kojem su  bili predstavnici Grada Zadra, Zadarske županije, Caritasa, Dječjeg vrtića Latica, Kabineta te  udruga roditelja čija su djeca korisnici.

Državna tajnica Marija Pletikosa podsjetila je  kako su Grad Zadar i Caritas aplicirali na projekt vrijedan 1,6 milijuna kuna iz kojeg bi se uskoro moglo početi financirati i širenje mreže usluga u zajednici, što će povećati mogućnosti zapošljavanja stručnjaka i proširenja i ove usluge rane intervencije.

Pročitano 207 puta

Zadnje objave

ožujka 13, 2020

Župan Longin: Moramo biti odgovorni i pratiti upute mjerodavnih

„Iako nema potvrđenih slučajeva koronavirusa u Zadarskoj županiji, moramo biti odgovorni,…
veljače 28, 2020

Norveški veleposlanik u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji

Župan Božidar Longin primio je u nastupni posjet Nj. E. Haakona Blankenborga,…
veljače 26, 2020

NAJAVA 16. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

16. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 3. ožujka (utorak)…
veljače 26, 2020

Održana sjednica 22. kolegija župana

Damir Perić ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA