Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Usvojen proračun Zadarske županije za 2020. godinu

Posted On Četvrtak, 05 prosinca 2019 15:50

Na Skupštini Zadarske županije održanoj u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine usvojen je Godišnji proračun koji je planiran u iznosu od 1,342 milijarde kuna.

Veći dio proračuna nije izvorni županijski prihod već kroz decentralizirana sredstva taj novac odlazi na proračunske korisnike: ustanove u zdravstvu (717 milijuna kuna), srednje škole (159 milijuna kuna), osnovne škole (140 milijuna kuna), te ostale proračunske korisnike (40 milijuna kuna - AGRRA, Inovacija, Natura Jadera, Zavod za prostorno uređenje, Zadra Nova, Narodni muzej i Kazalište lutaka).

Prihodi Zadarske županije (bez planiranog viška) iznose 302,4 milijuna kuna, od čega izvorni prihodi Zadarske županije ukupno iznose 136,9 milijuna kuna. Ono što karakterizira ovaj proračun je prije svega pozitivno makroekonomsko okruženje - u okolnostima gospodarskog rasta i rasta zaposlenih u znatnoj mjeri oslonjenog na domaću potrošnju te nastavkom poreznih promjena očekuje se nastavak rasta plaća, što će se u konačnici dijelom preliti kroz porezni sustav i u proračun Zadarske županije.

Četvrti krug porezne reforme Vlade RH podrazumijeva povećanje osobnog odbitka građanima sa 3.800,00 kuna na 4.000,00 kuna od 1. siječnja 2020. godine što za posljedicu ima ukupno smanjenje poreznih prihoda svih jedinica lokalne i područne samouprave za oko 500 milijuna kuna, kojima država to planira kompenzirati putem pomoći.

Porezno rasterećenje mladih osoba do 25/30 godina života kao demografsko-socijalno-gospodarska mjera znači smanjenje porezne obveze za 100% odnosno 50%. Ovu mjeru mladi će moći ostvariti u 2021. godini kroz godišnju poreznu prijavu kao povrat poreza. Fiskalni učinak ove mjere na proračun biti će manje prihoda od poreza na dohodak u toj godini, pa je u proračunu planirano smanjenje za 3,5% odnosno za 2,4 milijuna kuna.

Izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave omogućilo se povjeravanje poslova ureda državne uprave, županijama, odnosno upravnim tijelima županija. Time će se postići djelotvornije i učinkovitije obavljanje poslova državne uprave na razini najbližoj građanima. Sredstva za obavljanje povjerenih poslova državne uprave doznačavat će se iz državnog proračuna sa razdjela Ministarstva uprave. Sporazumima će se regulirati ostala pitanja o preuzimanju državnih službenika i namještenika, opreme, sredstava za rad, pismohrane i druge dokumentacije, financijskih obveza te prava i obveze ureda državne uprave u županijama. Stoga je prihodovna kao i rashodovna strana proračuna kroz aktivnost - Povjereni poslovi UDU, povećana za procijenjenih 17 milijuna kuna.

Pročitano 380 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA