Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Posted On Utorak, 03 prosinca 2019 13:52

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u zadarskom Arsenalu po dvanaesti put održano je  okupljanje članova Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije. Udruga trenutno broji 800 članova, a kao prostor za svoje okupljanje već tradicionalno biraju Arsenal zato jer je kao prostor prilagođen osobama s invaliditetom.

„Problem kod teže oboljelih i ljudi u okolici su tzv. arhitektonske barijere. Već jedna stepenica za invalida u kolicima stvara veliki problem, što može otežati pristup ustanovama i lokalima. Ne tražimo zadiranje u kulturne spomenike, ali s malim adaptacijama i dodacima mogu se napraviti veliki koraci, oni koji nama puno znače“, rekao je  predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Željko  Županović koji je dao i primjer slivnih voda na zadarskoj pijaci koji su riješeni jednom rampom.

Veliki je problem rješavanje pješačkog dijela između Opće bolnice i nove Poliklinike u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, dok je pozitivan primjer uređenje pločnika stare Tehničke škole. 

Predsjednik Udruge tjelesnih  invalida istaknuo je kako je zadovoljan suradnjom s Gradom i Županijom, dok je župan Božidar Longin rekao  kako Županija čini sve da u što bržem i kraćem vremenu omogući pristup invalidima do svih mjesta, a isto se tako zalažu i po pitanje njihovog zapošljavanja. 

„U našoj Domovini poduzima se niz aktivnosti kojima se pokušava ta situacija promijeniti, a osobito one kojima se pokušava otvoriti vam vrata u tržište rada. U tom smislu i Zadarska županija pokušava pomoći osobama s invaliditetom kroz sufinanciranje rada nekoliko udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom, a također ističem da smo i financirali prilagodbu nekih naših ustanova, osobito škola, zatim Kazališta lutaka, u skladu sa standardima pristupačnosti upravo za vas.  U Županiji su zaposlene četiri osobe s invaliditetom koje su vrlo motivirani, dobri i kvalitetni radnici. Smatram da bi naš primjer trebale slijediti i sve ostale institucije, i to ne samo one koje imaju zakonsku obvezu, jer pružiti osobi s invaliditetom mogućnost da ravnopravno sudjeluje u životu našeg društva znači prije svega pomoći joj da ojača svoje samopoštovanje postajući djelatnim, a ne pasivnim dijelom društva.“, rekao je župan Božidar Longin u čijoj su pratnji bili njegov zamjenik Šime Mršić i resorni pročelnik Bernard Maruna.

U ime Grada Zadra pozdravio je gradonačelnik Branko Dukić, a svi nazočni  predstavnici Udruge, Grada i Županije pridružili su se "Kampanji bijele vrpce", iskazavši nultu toleranciju prema nasilju nad ženama.

Pročitano 856 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA