Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Udbini otvoreno Središte za razvoj vođa "Marko Babić"

Posted On Petak, 13 rujna 2019 15:41

U vojarni „Josip Jović“ u Udbini u petak 13. rujna 2019. održano je svečano otvaranje novoustrojenog Središta za razvoj vođa „Marko Babić“, čija je glavna namjena na temeljima iskustava iz Domovinskog rata i razvijenih standarda, a uvažavajući nove izazove i potrebe, ciljanom obukom razvijati visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe na temeljnim razinama zapovijedanja.

U ime Zadarske županije otvaranju je bio nazočan zamjenik župana Šime Mršić.

Središte za razvoj vođa „Marko Babić“ ustrojeno je na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, po modelu nekadašnjeg Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran“ koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. do 2000., a čiji je idejni začetnik bio general Ante Gotovina.

Svečanosti su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnici ministra obrane umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina i Božo Kožul, obitelj Babić i Tomljanović te brojni drugi visoki vojni i civilni uzvanici. Uzvanike su pozdravili i bivši polaznici nekadašnjeg Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika u Šepurinama.

Središte za razvoj vođa organizacijski se nalazi u okviru Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske, a njegov zapovjednik je pukovnik Tomislav Kasumović.

U prigodnom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović prisjetila se junaka i vođa iz Domovinskog rata koji su činili razliku između prosječnosti i izvrsnosti i između pobjede i poraza.

“Današnje otvaranje Središta za razvoj vođa “Marko Babić” još je jedna potvrda kako Hrvatska i Hrvatska vojska više nikada neće zanijekati uspomenu na najsvjetliji dio naše povijesti”, rekla je Grabar-Kitarović dodavši kako je proces obučavanja trajna zadaća, a ustrojavanje Središta dio stalne nadogradnje Hrvatske vojske.

Ministar Krstičević je izrazio zadovoljstvo što se u Udbini otvara moderno Središte po uzoru na Šepurine iz Domovinskog rata te istaknuo izniman značaj koje su Šepurine imale u Domovinskom ratu: “U Šepurinama su obučavani hrvatski ratnici koji su bili udarna snaga u pobjedonosnim operacijama Hrvatske vojske, u Bljesku i Oluji. Svjedok sam koliko je to središte pomoglo da Četvrta gardijska brigada, Zborno područje Split, ali i cijela Hrvatska vojska budu još jači i bolji, jer sam bio polaznik obuke zajedno sa ostalim zapovjednicima koja nas je učinila nezaustavljivima! U Ministarstvu obrane prepoznali smo da Hrvatskoj vojsci ova sposobnost treba jer želimo da Hrvatska vojska bude još jača. Upravo iz tog razloga ustrojili smo ovo moderno Središte koje će biti moderne Šepurine za suvremene izazove Hrvatske vojske.”

Govoreći o strateškom značaju Udbine ministar je naglasio kako je Udbina, nakon Vukovara, Sinja, Ploča, Varaždina i Pule, ključna šesta lokacija strateški važna za Hrvatsku vojsku.

“Danas s ponosom možemo reći da imamo snažnu, obnovljenu Hrvatsku vojsku koja je spremna izvršiti svaku zadaću, vojsku koja ne odustaje!”, zaključio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general Šundov prisjetio se zasluga heroja Domovinskog rata, vukovarskog branitelja Marka Babića po kojem je Središte dobilo ime naglasivši kako je svojim primjerom pokazao kakav vođa mora biti što je bila i misao vodilja kod davanja imena novoustrojenom Središtu.

„Naglasak obuke u Središtu dat će se na razvijanje vještina i znanja koje moraju krasiti svakog vođu, a to su: kritično razmišljanje, rješavanje problema, prilagodljivost, kreativnost, otpornost, snalažljivost i timski rad. Tečaj je dizajniran da razvija karakter i vođu kao zapovjednika i obučavatelja. Sav znoj koji će biti proliven u ovom središtu je neznatan u usporedbi sa vrijednosti jedne kapi ljudske krvi. Stoga je prikladan slogan ovoga središta „Znoj štedi krv“ koji je i ratnih godina bio misao vodilja prilikom obučavanja hrvatskih branitelja“, rekao je general Šundov.

Posebni savjetnik ministra obrane general Gotovina ovom prigodom prisjetio se vremena Domovinskog rata i rekao kako je tadašnje Središte u Šepurinama bilo važno za stvaranje Hrvatske vojske i hrvatskog vojnika sposobnog da u cijelosti izvrši borbenu zadaću koja je pred njim i da se vrati kući. „To je svrha takvog središta. Ovo Središte ubuduće će stvarati takve dočasnike i časnike koji će biti izvrsni zapovjednici i o njima će ovisiti sposobnost i spremnost Hrvatske vojske“ istaknuo je Gotovina.

Pred polaznicima su 34 dana zahtjevne obuke, koja će završiti hodnjom do Knina – simbola pobjede u Domovinskom ratu. Novi sustav obučavanja budućih vođa u SzRV usmjeren je na razvoj borbenih vještina, sposobnosti vođenja i psihofizičke izdržljivosti. Oni će potom stečene kompetencije i motivacije prenositi na svoje postrojbe i tako poboljšavati ukupnu kvalitetu obuke, a svojim znanjem i vještinama pridonijet će povećanju ukupne spremnosti Hrvatske vojske. Poseban naglasak u obuci bit će stavljen na funkcioniranje vođa u otežanim uvjetima i stresnim situacijama kako bi se razvijao karakter vođe kao zapovjednika i obučavatelja, a krasit će ga slogan: „Znoj štedi krv“.

Ime je dobilo po heroju Domovinskog rata, branitelju Vukovara, pukovniku Marku Babiću koji je bio zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade, legendarnog zapovjednika obrane Borova naselja Blage Zadre. Nakon njegove pogibije, Marko Babić preuzeo je zapovijedanje bojnom. Babić i njegovi suborci uspješno su uništavali neprijateljske tenkove na Trpinjskoj cesti, poznatoj kao „Groblje tenkova“ i uspjeli je obraniti od napada JNA do zadnjih dana Bitke za Vukovar.

U sklopu svečanosti otvorena je Spomen soba posvećena heroju Domovinskog rata Marku Babiću, a podijeljene su i diplome i značke instruktorima koji su položili Obuku za instruktora u novom Središtu.

Tom prigodom generalu Anti Gotovini simbolično je uručena uokvirena beretka, a obitelji Babić značka novoustrojenog Središta. Sestra i brat Marka Babića, Kata Lozančić i Ivan Babić, otvorili su i obilježje Središta.

Uzvanici su obišli Zapovjedništvo i naselje za smještaj polaznika obuke „Velebno“, a prezentirana je i atraktivna pokazna vježba pripadnika Središta za razvoj vođa, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga i Pukovnije vojne policije te taktičko-tehnički zbor opreme koja će biti korištena u obuci u SzRV.

Pročitano 1031 puta

Zadnje objave

listopada 04, 2022

Plenković: Na području Zadarske županije vrlo je dinamično i s puno aktivnih projekata

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravi u posjetu Zadarskoj županiji. Nakon što je u…
listopada 01, 2022

Zadarska županija odobrila sredstva za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Na Javni poziv za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području…
Javna priznanja za 2022. godinu
rujna 29, 2022

Dan Općine Preko: Ugljanci dobili novouređeni društveni dom

Otvorenjem novoobnovljenog Društvenog doma, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i…
Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše, jedriličare Šimu i Mihovila Fantelu te hrvača Roka Striku
rujna 28, 2022

Primanje za brončane sportaše – braću Fantela i Roka Striku

Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše koji su…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA