Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvoren 12. Festival smokve

Posted On Petak, 06 rujna 2019 21:35

U organizaciji Zadarske županije u petak, 6. rujna 2019. godine  u  Muzeju antičkog stakla župan Božidar Longin otvorio je  12. Festival smokava .

 „Značaj smokve kao mitskog drveta proteže se još iz vremena starog Rima i Grčke, a njena simbolika vidljiva je u nizu umjetničkih i književnih djela. Nema kuće u Dalmaciji koja u dvoru nije imala smokvu, a ni bake koja nije svojim naboranim rukama prevrtala smokve koje su se sušile za zimu“, rekao je župan Božidar Longin.

Dodao je kako Zadarska županija zbog svog zemljopisnog položaja i klime, ima najveći potencijal za razvoj plantažnog uzgoja smokve, a to potvrđuje i činjenica da je u posljednjih 10 godina na našem području podignuto najviše planskih plantažnih nasada. „Čak 87 ha pod nasadima smokve, od ukupnih 432,53 ha u Republici Hrvatskoj, nalaze se u našoj županiji.  U tom kontekstu smokva je svakako zaslužila svoj festival. I on se održava već 12. put. Osobito me veseli što se Festival, osim središnjeg događanja ovdje u Zadru, raširio i po drugim mjestima, Preku, Ninu i Pakoštanima, te time postao u pravom smislu te riječi županijskim.“, naglasio je župan Longin.

 Smokva je uz maslinu i vinovu lozu od davnina prisutna na Mediteranu, no ne uspijeva dobiti pažnje Međunarodne znanstvene zajednice koliko zaslužuje. O važnosti, potencijalu uzgoja i prerade ove mediteranske kulture, kao i o rezultatima najnovijih istraživanja, znanstvenici su izlagali na šestom Međunarodnom simpoziju smokve koji se održao u Rovinju, a upravo oni ovih su dana  su u posjeti Zadarskoj županiji. Prilika je to za sve naše proizvođače da se upoznaju sa najsuvremenijim trendovima uzgoja i prerade smokve. U sklopu manifestacije danas su tako  stručna predavanja  održali prof. Moshe A. Flaishman "Industrija svježih smokava- Napredak i izazovi", prof. Branka Levaj ("Prerada smokava") i prof. Željko Prgomet ("Stanje i perspektive uzgoja smokva u RH").

Na Trgu pet bunara otvoren je i Sajam smokava, gdje će u dva dana posjetitelji imati priliku kušati najbolje delicije, ali i uživati u rakijama od smokava, džemovima i brojnim drugim proizvodima.

Pročitano 305 puta

Zadnje objave

siječnja 01, 2020

Novogodišnji posjet rodilištu

Župan Božidar Longin u pratnji ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline i voditelja…
prosinca 31, 2019

Dogovoreno uklanjanje onečišćenja: Zrmanju maksimalno zaštititi

Župan Božidar Longin u pratnji vodopravnog inspektora te predstavnika grada Obrovca i…
prosinca 20, 2019

Župan ugostio nadbiskupa Puljića

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu županije ugostio zadarskog nadbiskupa mons.…
prosinca 20, 2019

Župan posjetio Dom za starije i nemoćne te štićenike Doma za odrasle osobe Sv. Frane

Župan Božidar Longin, povodom nadolazećih blagdana, sa suradnicima je posjetio Dom za…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA