Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvoren 12. Festival smokve

Posted On Petak, 06 rujna 2019 21:35

U organizaciji Zadarske županije u petak, 6. rujna 2019. godine  u  Muzeju antičkog stakla župan Božidar Longin otvorio je  12. Festival smokava .

 „Značaj smokve kao mitskog drveta proteže se još iz vremena starog Rima i Grčke, a njena simbolika vidljiva je u nizu umjetničkih i književnih djela. Nema kuće u Dalmaciji koja u dvoru nije imala smokvu, a ni bake koja nije svojim naboranim rukama prevrtala smokve koje su se sušile za zimu“, rekao je župan Božidar Longin.

Dodao je kako Zadarska županija zbog svog zemljopisnog položaja i klime, ima najveći potencijal za razvoj plantažnog uzgoja smokve, a to potvrđuje i činjenica da je u posljednjih 10 godina na našem području podignuto najviše planskih plantažnih nasada. „Čak 87 ha pod nasadima smokve, od ukupnih 432,53 ha u Republici Hrvatskoj, nalaze se u našoj županiji.  U tom kontekstu smokva je svakako zaslužila svoj festival. I on se održava već 12. put. Osobito me veseli što se Festival, osim središnjeg događanja ovdje u Zadru, raširio i po drugim mjestima, Preku, Ninu i Pakoštanima, te time postao u pravom smislu te riječi županijskim.“, naglasio je župan Longin.

 Smokva je uz maslinu i vinovu lozu od davnina prisutna na Mediteranu, no ne uspijeva dobiti pažnje Međunarodne znanstvene zajednice koliko zaslužuje. O važnosti, potencijalu uzgoja i prerade ove mediteranske kulture, kao i o rezultatima najnovijih istraživanja, znanstvenici su izlagali na šestom Međunarodnom simpoziju smokve koji se održao u Rovinju, a upravo oni ovih su dana  su u posjeti Zadarskoj županiji. Prilika je to za sve naše proizvođače da se upoznaju sa najsuvremenijim trendovima uzgoja i prerade smokve. U sklopu manifestacije danas su tako  stručna predavanja  održali prof. Moshe A. Flaishman "Industrija svježih smokava- Napredak i izazovi", prof. Branka Levaj ("Prerada smokava") i prof. Željko Prgomet ("Stanje i perspektive uzgoja smokva u RH").

Na Trgu pet bunara otvoren je i Sajam smokava, gdje će u dva dana posjetitelji imati priliku kušati najbolje delicije, ali i uživati u rakijama od smokava, džemovima i brojnim drugim proizvodima.

Pročitano 462 puta

Zadnje objave

rujna 18, 2020

Obilježen Dan Općine Sukošan

U Sukošanu je prigodnom svečanošću obilježen Dan Općine i Dan obrane Sukošana. Osvrćući…
rujna 18, 2020

Projektom „Adri.SmArtFish“ do prvog umjetnog ribljeg grebena u Hrvatskoj

U dvorani Novi Park hotela Falkensteiner Club Funimation Borik, u četvrtak 17. rujna…
rujna 15, 2020

Sastanak u Vladi: Kreće izrada studijske dokumentacije za vodoopskrbu zadarskih otoka

Dugoočekivana izgradnja vodoopskrbnog sustava za zadarske otoke dolazi u novu fazu.…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA