Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljen Centralni upravljački sustav za učinkovitije upravljanje zdravstvenim sustavom

Posted On Petak, 30 kolovoza 2019 13:24

Ministar zdravstva proff. Milan Kujundžić danas je u Općoj bolnici u Zadru službeno predstavio Centralni upravljački sustav (CUS) za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava. CUS je ujedno centralni sustav komunikacije s bolesnicima, sustav za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora i analizu podataka, a podržava i strukturirane objave  na mrežnim stranicama svih bolnica u Republici Hrvatskoj te predstavlja nadogradnju sustava fakturiranja iz bolnica.

Ravnatelj OB Zadar Željko Čulina istaknuo je kako je uloženo mnogo truda u sustavu spajanja na CUS te da su već vidljive dobrobiti sustava, od olakšanog slanja računa prema HZZO-u, prijema i otpusta pacijenata do  potpunog uvida u organizacijsku strukturu rada u bolnici kada se u svakom trenutku može vidjeti tko što radi. Čulina je zahvalio Ministarstvu što je baš zadarska bolnica izabrana kao pilot-projekt korištenja sustava.

Župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo realizacijom i ovog projekta koji je važan kako za Opću bolnicu Zadar tako i za cjelokupni zdravstveni sustav. „Svaki projekt koji će doprinijeti modernizaciji zdravstvenih usluga je i više nego dobrodošao, a mi u našim zdravstvenim ustanovama težimo što većoj kvaliteti, kako opreme, tako i cjelokupne usluge za pacijente“, rekao je župan Longin dodajući kako je ovo samo jedan od projekata koji se provode u sklopu naših zdravstvenih ustanova te podsjetio na onaj najvažniji- 50 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje dnevnih bolnica koji je u tijeku, a u potpunosti je financiran europskim i nacionalnim sredstvima.

Predstavljajući sustav kojeg je uspostavilo Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, ministar Kujundžić je istaknuo kako centralni upravljački sustav predstavlja kvalitativni iskorak u razmjeni i analizi podataka bolničkog sustava i sustava zavoda za javno zdravstvo. Također, nadodao je kako će se CUS-om postići niz rješenja koja će omogućiti jednostavnije funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Glavni cilj uspostavljanja Centralnog upravljačkog sustava je centralizirani uvid u organizacijske strukture ustanova, centralizirano kreiranje i distribucija obavijesti, pravovremeno izvještavanje o poremećajima u opskrbi tržišta lijekova te omogućavanje transparentnosti nad kontrolom potrošnje bolnica kao i centralizirano izvješćivanje o njihovoj učinkovitosti.

CUS je uspostavljen tako da se za sigurnu dostavu podataka koriste već uspostavljene komunikacijske procedure unutar CEZIH-a, a korištenjem međunarodno priznatih informatičkih protokola i standarda za e-zdravstvo osigurava se interoperabilnost između nacionalnih sustava i osigurava usklađenost sa svjetskim tehnološkim trendovima. S obzirom na osjetljivost podataka kojima raspolaže, čitav sustav primjenjuje visoke standarde vezane uz informacijsku sigurnost i zaštitu osobnih podataka. Ministarstvo zdravstva ima pristup podacima svih ustanova te na temelju izvještaja može uspoređivati bolnice iste vrste. Sustav omogućuje kreiranje ključnih pokazatelja uspješnosti, a iz prikupljenih podataka može se napraviti središnje izvještavanje o financijskim, organizacijskim i medicinskim pokazateljima rada bolnica.

Nakon prezentacije projekta ministar je u pratnji ravnatelja bolnice Željka Čuline  i župana Božidara Longina obišao gradilište buduće dnevne bolnice te Odjel za kličku radiologiju gdje je postavljen novi uređaj za magnetsku rezonanciju jačine 1,5 T.

Na današnjoj prezentaciji sustava nazočni su bili i predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar te pročelnici Bernard Maruna i Nikica Miletić.

Pročitano 560 puta

Zadnje objave

studenoga 26, 2021

NAJAVA 4. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

4. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 3. prosinca (petak)…
studenoga 16, 2021

NAJAVA 5. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

5. sjednica Kolegija župana održat će se dana 17. studenoga (srijeda) 2021. godine u…
studenoga 15, 2021

Županova čestitka nogometašima na plasmanu na Svjetsko prvenstvo

Povodom velikog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije i plasmana na Svjetsko…
studenoga 09, 2021

„JOINT CROSS BORDER TRAINING” – Edukativna međugranična radionica - Sastanak prekogranične suradnje Italija- Hrvatska

Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA