Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Na Maloj glavi iznad Preka pušten u rad odašiljač vrijedan 30 milijuna kuna

Posted On Petak, 17 svibnja 2019 08:28

Na brdu Mala Glava iznad Preka svečano je pušten u rad novi antenski stup tvrtke Odašiljači i veze vrijedan 30 milijuna kuna. Svečanost je okupila brojne uzvanike predvođene ministrom državne imovine Goranom Marićem. Osamdeset i pet metara visok antenski stup na brdu iznad Preka najveće je ulaganje tvrtke Odašiljači i veze u posljednjih desetak godina, a otočanima je posebno važno jer bi puštanjem u rad novog odašiljača trebao biti uklonjen antenski stup s tvrđave sv. Mihovila, zaštićenog spomenika kulturne baštine.

„Premještanje postojećeg antenskog sustava na brdo Mala Glava od presudne je važnosti za nastavak projekta obnove tvrđave sv. Mihovila koja bi trebala postati interpretacijski centar svih zadarskih otoka. Radovi na Maloj Glavi ne samo što su bili najveći po opsegu, nego je to bilo i najveće ulaganje u našoj općini i na cijelom otoku Ugljanu. Priča koju smo započeli prije gotovo deset godina napokon je gotova. Tek kad tvrđava sv. Mihovila dobije novu vizuru bez odašiljača, mogu početi razgovori o cjelovitoj obnovi, namjeni i iznosu koji će biti potreban za taj veliki zahvat“, rekao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Župan Zadarske županije Božidar Longin podsjetio je na značaj odašiljača na Sv. Mihovilu u Domovinskom ratu kada je bio metom neprijateljskog granatiranja.

„Tehničari koji su tada riskirali život održavajući odašiljač zaista su junački odradili svoju zadaću. Tvrđavu sv. Mihovila, nakon slavne prošlosti, sada čeka vrlo svijetla budućnost. Revitalizacija tvrđave doprinijet će održivom gospodarskom razvoju, promociji kulturne baštine te razvoju kulturnog i aktivnog turizma. Sve to ovom projektu daje iznimnu važnost kako za Općinu Preko, tako i za ostale općine na Ugljanu i susjednom Pašmanu, ali i Zadarsku županiju u cjelini“, istaknuo je Longin.

Radovi na novom odašiljaču počeli su u ožujku 2018. godine. Prema najavi iz Odašiljača i veza, pokraj novog antenskog stupa trebao bi se sagraditi i vidikovac za posjetitelje.

„Na odašiljaču su instalirani uređaji i oprema koji se koriste za odašiljanje radijskih i televizijskih programa, što će zasigurno doprinijeti poboljšanju prijema signala u zadarskoj regiji, ali i drugih službi koje se bave telekomunikacijama. On će cijelom zadarskom kraju dati kvalitetniji prijem radijskih i telekomunikacijskih usluga, što je preduvjet za razvoj gospodarstva, posebice turizma. Toranj se sastoji od čelične konstrukcije težine oko 180 tona, postavljen je u temeljima 10 x 10 metara u koje je ugrađeno više od 1500 tona betona“, kazao je direktor Odašiljača i veza Mate Botica te čestitao svim zaposlenicima 93 godišnjicu postojanja tvrtke.

Osamdeset i pet metara visok antenski stup na brdu iznad Preka najveće je investicijsko ulaganje OIV-a u posljednjih desetak godina, vrijedno oko 30 milijuna kuna.

„Ovom investicijom tvrtka Odašiljači i veze pokazuje poslovnu konkurentnost, učinkovitost, inovativnost te gospodarsku i društvenu odgovornost za svoju ulogu u specifičnom okruženju kakvo su naši otoci. Reanimacijom gospodarskog života može se reanimirati život nacije, a investicije i imovina su i temelj i klica života. Neka ovi postulati vrijede i za sve gospodarske subjekte, posebice one od posebnog interesa Republike Hrvatske“, poručio je ministar Goran Marić koji je simboličnim rezanjem vrpce pustio u rad novi odašiljač.

Foto: Naši školji

Pročitano 1105 puta

Zadnje objave

siječnja 30, 2023

PROMO VIDEO PROJEKTA CUHaCHA

siječnja 23, 2023

Objava rezultata istraživanja: „Profil, ponašanje i zadovoljstvo turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji u 2022. godini“

Dana 20. siječnja 2023. godine u 10,00 sati u Velikoj vijećnici Zadarske županije…
siječnja 02, 2023

Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković Vice posjetili su Postaju granične policije…
siječnja 01, 2023

Županov novogodišnji posjet rodilištu - djevojčica prva beba rođena u 2023. godini 

Župan Božidar Longin sa suradnicima tradicionalno je prvoga dana nove godine posjetio…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA