Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Održan četvrti trening prijenosa znanja i vještina u sklopu projekta „Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas - ForBioEnergy“, u prostoru COIN Coworkinga Zadar

Posted On Petak, 19 travnja 2019 12:07

Zadarska županija je 12. travnja 2019. godine u suradnji s Parkom prirode Velebit održala četvrti trening prijenosa znanja i vještina u sklopu projekta „Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas - ForBioEnergy, u prostoru COIN Coworkinga Zadar. Predavanja i prezentacije održali su profesor Stjepan Risović sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Alen Berta, vanjski stručnjak Zadarske županije na projektu i Robert Bogdanić, stručni suradnik u Parku prirode Velebit. Ovaj projekt je od iznimne važnosti jer će njegovi rezultati u konačnici ponuditi modele kojima će se moći postići održiva proizvodnja šumske biomase u kontekstu multifunkcionalnog upravljanja u mediteranskim šumama.

Profesor Risović je predstavljanjem prve prezentacije, Planiranje/gospodarenje šumama orijentirano na biomasu u Republici Hrvatskoj, istaknuo kako Hrvatska raspolaže kvalitetnim i prirodnim šumama čijim gospodarenjem nastaje značajna količina šumske biomase za mehaničku preradu i termičku uporabu, a koja se još uvijek velikim dijelom izvozi iz RH.

Alen Berta je svojom prezentacijom na temu Održivi opskrbni lanci šumske biomase u energetske svrhe u zaštićenim područjima, koordinacija politika/administracije te kako integrirati proces planiranja, naglasio važnost informiranja građanstva. Također, spomenuo je mogućnost korištenja EU fondova koji bi potaknuli lokalno stanovništvo, javne i ostale zainteresirane osobe na uspostavu održivog drvno-energetskog opskrbnog lanca i priključivanje na sustave grijanja na biomasu.

Stručni suradnik iz PP Velebit, Robert Bogdanić, mag.ing.silv. nastavio je s predstavljanjem održivog opskrbnog lanca šumske biomase u energetske svrhe za područje Ličko-senjske županije. Minski sumnjive površine šuma i šumskog zemljišta, nedovoljna otvorenost gospodarskih šuma i nedovoljno korištenje suvremene šumske mehanizacije neke su od prepreka u proizvodnji šumske biomase. Kao rješenja na postojeće prepreke naveo je mogućnosti poput unapređenja gospodarenja, sprječavanja neravnoteže, edukacije zaposlenika te poboljšanje uvjeta rada.

Profesor Risović nastavio je s temom Iskorištavanje biomase za energiju i njeni potencijali u HR. Mnogobrojni primjeri prelaska sa sustava koji koriste fosilna goriva na sustave koji koriste šumsku biomasu, ostvaruju značajnu uštedu, prvenstveno u troškovima grijanja, istovremeno postižući bitno poboljšanje komfora. Najbolji rezultati postižu se kombinacijom prelaska na gorivo iz biomase i implementacijom mjera energetske efikasnosti, poput ugradnje termo-izolacije na fasade ili zamjene stare stolarije sa energetski efikasnim sustavima prozora i vrata. Glavni pokretač povećanja korištenja šumske biomase je stvaranje novih radnih mjesta.

Trening je završio izlaganjem g. Roberta Bogdanića na temu Trenutno stanje i mogući scenariji gospodarenja šumama orijentirano na biomasu za PP Velebit koje se zaključilo definiranjem temeljnog zadatka koji upućuje na procjenu mogućnosti promjene propisanog načina gospodarenja u državnim šumama.

Šumska biomasa predstavlja jedan od najvažnijih obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj, ali nažalost spada u nedovoljno iskorištene izvore energije. Prema Strategiji energetskog razvoja Hrvatske do 2020. godine predviđa se značajno povećanje sada gotovo zanemarive proizvodnje električne energije iz biomase od 500 do čak 4000 GWh električne energije.

Pročitano 350 puta

Zadnje objave

lipnja 19, 2019

Održana završna konferencija projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

U srijedu, 19. lipnja 2019. godine u Kneževoj palači u Zadru održana je završna…
lipnja 19, 2019

Skrb za osobe starije životne dobi - radionica

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade U Zadru, 19. lipnja 2019.…
lipnja 18, 2019

Sigurnost je hrvatski brend koji raste svake godine

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otvorio je u Zadru Stožer za provedbu mjera…
lipnja 18, 2019

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata

U prvoj polovici 2020. godine Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU, čime će dobiti…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA