Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Ministarstvu turizma potpisani Ugovori o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima sa sedam županija- Zadarskoj županiji blizu 180.000,00 kuna

Posted On Srijeda, 20 ožujka 2019 08:57

U Ministarstvu turizma potpisani su danas Ugovori o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima tijekom turističke 2019. godine sa sedam županija (Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska). Riječ je o dugogodišnjem projektu Ministarstva turizma kojem je cilj podići razinu medicinske usluge tijekom vršnih turističkih mjeseci u godini i osigurati potrebnu medicinsku skrb stranim turistima i građanima Hrvatske u turističkim odredištima u priobalju te posebno na otocima, kao i na području glavnih prometnih pravaca. Tako će i ove godine Ministarstvo turizma sufinancirati potrebe sedam županija za dodatne medicinske timove u turističkim odredištima iznosom od 1,5 milijuna kuna.

„Stalni porast broja gostiju i financijskih učinaka u turizmu rezultat je, između ostaloga, imidža Hrvatske kao sigurne destinacije, što postaje važan čimbenik u odabiru destinacije. Potvrdu tome dalo je i posljednje TOMAS istraživanje u kojem su turisti u hrvatskim turističkim odredištima vrlo visoko ocijenili osobnu sigurnost kao element zadovoljstva. Osim timova medicinske pomoći, Ministarstvo turizma sufinancira i Hrvatsku gorsku službu spašavanja i Crveni križ te koristim priliku da zahvalim svima na naporima koje ulažu u očuvanju sigurnosti svih posjetitelja i domicilnog stanovništva.“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Uz ministra turizma, potpisivanju su bili nazočni  župani i zamjenici župana navedenih županija. Obraćajući se nazočnima , istarski župan Valter Flego je istaknuo: „Za Istru kao najturističkiju regiju u Hrvatskoj, od iznimne je važnosti jamčiti gostima dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Ako uzmemo u obzir da tijekom špice sezone, stanovništvo Istre dvostruko naraste, svjesni smo što to znači za naš zdravstveni sustav. Stoga, pozdravljamo projekt Ministarstva turizma putem kojeg se sufinancira medicinsku pomoć u turističkim ambulantama. Međutim, ono što želim posebno naglasiti je da smo Županija koja najviše u RH izdvaja za zdravstvo i socijalnu skrb. Za nadstandard u zdravstvu na godišnjoj razini, Županija, u suradnji s JLS-ima, izdvaja oko 5 milijun kuna, čime doprinosimo poboljšanju zdravstvenog sustava. Od navedenog iznosa samo Županija iz svog proračuna godišnje izdvaja gotovo milijun. Time želimo svim našim građanima, ne samo gostima, omogućiti skrb kakvu i zaslužuju.“ 

Ugovor je u ime Zadarske županije potpisao zamjenik župana Šime Mršić koji je rekao: „Ovaj projekt Ministarstva turizma putem kojeg se sufinancira medicinsku pomoć u turističkim ambulantama svakako je vrlo značajan za dodatnu kvalitetu zdravstvene usluge. Zadarska županija je i inače među vodećima u RH po izdvajanjima za zdravstvo i socijalnu skrb, a ovaj projekt dodatno doprinosi tome, ali i sveukupnom brendiranju Zadarske županije kao sigurne turističke destinacije. Sigurnost je jedan od ključnih preduvjeta za pozicioniranje Zadarske županije kao jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija i taj standard svi skupa moramo čuvati i dodatno ga nadograđivati.“ Ukupan iznos kojim će ministarstvo sufinancirati dodatne timove hitne medicinske pomoći u Zadarskoj županiji  iznosi 179.738,00 kn.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević  predstavila  je djelovanje i rad timova hitne medicinske pomoći tijekom ljetnih mjeseci i naglasila: „Iznimna važnost hitne medicinske službe do izražaja najviše dolazi upravo od lipnja do rujna kada dolazi do znatnog povećanja intenziteta prometa na cestama, ali i porasta broja posjetitelja i gostiju na našoj obali i otocima. U tom smo razdoblju u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu prošle godine u sedam primorskih županija imali gotovo 60 posto više intervencija nego u odnosu na prva četiri mjeseca što ukazuje na nužnost pravodobne i kvalitetne hitne medicinske skrbi. Stoga zahvaljujem Ministarstvu turizma što ovim projektom pruža veliku podršku svima nama na terenu“.

Podsjećamo, od 2008. godine od kada se Projekt sufinanciranja dodatnih timova medicinske pomoći provodi, Ministarstvo turizma je, zaključno s ovom godinom, izdvojilo 18,9 milijuna kuna za pružanje adekvatne medicinske pomoći turistima i domicilnom stanovništvu u županijama s najvećim udjelom broja turista u ukupnom broju turista tijekom četiri vršna mjeseca. Riječ je o sredstvima koja su namijenjena sufinanciranju troškova plaća liječnika, medicinskih sestara/tehničara te troškova sanitetskog materijala u periodu od lipnja do rujna.

Pročitano 808 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA